canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kimler oruc tuta bilmez ve ya Ramazanın insana ne

Oruc tuta bilmeyen şexs her kesin gözü qarşısında oruc vaxtı yeyib içmesin. Bununla onlar orucun hörmetini, Ramazan ayının ehtiramını pozmuş olurlar”

Qarşıdan on bir ayın sultanı, müqeddes Ramazan ayı gelir. Bildiklerimizi tekrarlamaq, bilmediklerimizi öyrenmek meqsedile Bakı İslam Universitetinin dekanı Hacı Fuad Nurullahla söhbetleşdik. F.Nurullahın 168.az-a verdiyi müsahibeni teqdim edirik.

- Fuad bey, Müqeddes kitabımız Qurani-Kerimde mübarek Ramazan ayı haqqında ne buyurulur?

- Allah-Tealanın yaratdıqlarına emr etdiyi vacib emeller müqeddes kitablarda öz eksini tapıb. Allah-Teala”el-Beqere” suresinin 183-cü ayesinde buyurur ki, “ey imanı olanlar, sizler üçün oruc tutmaq yazılmışdır”. “Yazılmış” sözü tehlil olunanda burada mena tercümede Allah-Tealanın bendelerine müracietle “vacib edilmişdir, emr olunmuşdur” anlamına gelir. Orucluğun vacib edilmesi düz yolu tapmış, temiz, eqide sahibleri olmaqdan ötrü vacib buyurulur. İnsan öz imanını saflaşdırmaq, Allah yoluna hidayet üçün onun emrine itaet ve ona ibadet etmelidir. İbadetde oruc vacib şertlerdendir. Oruc her il bir ay erzinde tutulur, lakin il erzinde de insan sünnet ve müsteheb orucları da tuta biler. Ramazan ayında tutulan oruc mütleq ve vacib sayılır. Yeni sağlam insan eger işi, sağlamlığı ile bağlı qayğıları yoxdursa, oruc tutması mütleqdir. İşi ve sağlamlığı ile bağlı problemi olan şexse rüsxet verilir ki, hemin ayda oruc tutmasın, daha sonra qeza oruclarını tuta biler.

- Orucu batil eden şertler hansılardır?

- Bezen sual verirler, xöreyin duzlu ve ya duzsuz olduğunu bilmek üçün onun dadina baxmaq orucu pozarmı? Bele olan halda qaşıq vasitesi ile xöreyin dadına baxıb sonra ağzındakını tüpürmelidir ki, xörek boğazından keçmesin. Bu zaman oruc batil olmaz. Diş protezleri eger ağızdan çıxarılıbsa, gün erzinde geri taxıla bilmez. Çünki protezle beraber yad maddeler medeye daxil olar ki, bu da orucu pozan elametlerdir. Bilmeden ne ise yemek ve ya içmek orucu batil etmez.

Aileli insanlar gün


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6967 / 882