canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
SÜFRӘ ARXASINDA NECӘ OTURMALI

İnsan süfre arxasında oturarken, özünü Allah qarşısında son derece tevazökar ve ona bexş etdiyi nemetlerin müqabilinde qedirbilen olduğunu göstermelidir. Bunun üçün de yaxşı olar ki, yemek süfresi yerde açılsın.

Peyğember (s) buyurur:
«Söykenerken yemek yemirem. Allah bendesi olduğum üçün adi bende kimi oturur, adi bende kimi de yemek yeyirem».

Әli (e) buyurur:
«Yemek süfresinin arxasına oturduğunuz zaman Allah bendeleri kimi yerde oturun, ayaqlarınızı bir-birinin üstüne qoymayın ve ya (heyvan kimi) iki el ve ayaqlarınız üste oturmayın, bilin ki, Allah bele oturanlara nifret eder».

İmam Sadiq (e) buyurur:
«Hezret Mehemmed (s) peyğemberliye teyin olunduğu ilk günden ömrünün sonunadek, yemek yediyi zaman heç bir yere söykenmezdi. O, adi bendeler kimi oturar, onlar kimi de yemek yeyerdi. Sebebini soruşduqda buyurardı: «Allah qarşısında tevazökar olduğum üçün bele edirem».

ALLAHIN ADI İLӘ BAŞLAMALI

Peyğember (s) Әli (e)-a etdiyi tövsiyelerin birinde buyurur: «Yemek yemeye başlarken «Bismillah», qurtardıqda ise Ona şükr ederek «Әlhemdulillah» deyin. Bele etdikde xeyirli işlerinizi yazan iki melek istirahetin ne olduğunu bilmeyecekler».

Әli (e) buyurur:
«O keslerin sağlamlığına zemanet verirem ki, yemek yemeye başlarken Allahın adını çekmiş olsunlar».

İmam Cefer Sadiq (e) buyurur: «Süfrede olan bütün yemekleri yemezden evvel «Bismillah» demeyi unudan şexslerin, yemeye başlamazdan evvel «Bismillah min evvelihi ila axirihi» demesi meslehetdir.»

Әxlaq alimlerinin bir çoxu tövsiye etmişler ki, yemek yemeye başlamazdan evvel «Bismillah» demekle yanaşı, ağıza her bir tike qoyulduqda bele, Allahın adı çekilsin. Bele etdikde, yemeyin lezzeti Allahı yad etmeye mane olmur.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6967 / 808