canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Allahın ziyafet süfresine devet

Müqeddes Ramazan ayının başlanmasından xeber veren fetvanı Azerbaycan müselmanları Allahın ziyafet süfresine devet kimi qebul etdiler. Müselmanları bu müqeddes aydan cemi bir gün ayırır. Avqustun 1-den İslam dünyasının müqeddes ayı - Ramazan ayı başlayır. Ramazan ayı Tanrının bendelerine lütfü olan Qurani-Kerimin nazil olduğu aydır. İslamın 5 sütunundan biri olan Ramazan mehribanlıq, xeyirxahlıq, müdriklik ayı kimi qiymetlendirilir. Müselmanlar mübarek Ramazan ayında bir ay müddetinde gün çıxandan batanadek müeyyen qaydalara riayet etmeli olur.

“İçeri şeher” Cüme mescidinin axundu Hacı Surxayın sözlerine göre, Ramazan tekce ac qalmaq demek deyil: “Ramazan ayının böyüklüyü ve onun felsefesi, mentiqi mehz bu müstevidedir ki, insanlar ac qalmaqla, bütün beden üzvlerini oruc edir. Yeni insan oruc olarken tekce onun medesi ac olmamalıdır. Onun gözü de, qulağı da, bütün beden üzvleri haramdan ve günahlardan çekinmelidir”.

Yalnız uşaqlar, yaşlılar, hamile qadınlar, seyahetde olanlar ve xesteler oruc tutmaqdan azaddır. Ramazan ayı il erzinde edilmiş günahların yuyulması üçün de en münasib aydır. Bu ayda Allahın qapısı bendelerinin üzüne açıqdır. Bir sözle, insan bu ay erzinde menen temizlenir.

Bu ayla bağlı çoxlu mifler de yaranıb. Onlardan biri de insanların bu ayda toy ve xeyir işler qurmasının guya günah olması ile bağlıdır. Hacı Surxay ise deyir ki, bu kimi merasimler Allahın beyendiyi terzde, iftar süfresi şeklinde heyata keçirilerse, onda heç bir problem olmaz. Amma gerek toy sırf İslam qayda-qanunlarına uyğun şekilde düzenlensin. Yeni toyda süfreye spirtli içki verilmesin ve iftardan sonra başlasın.

Paytaxt Bakıda ise restoran ve kafeler Ramazan olmasına baxmayaraq fealiyyetini davam etdirir. Üstelik, isti yay ayında küçelerde fealiyyet gösteren dönerxanalardan etrafa yayılan qoxu oruclu insanlara pis tesir edir. Dindarlar ise bunu özlerine bir növ hörmetsizlik kimi qebul edir.

Müsahibe vermekden qaçan restoran sahibleri Ramazan ayı boyunca


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6967 / 817