canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Nikah bağlamağın qaydaları

Nikah sözünün menası bağlanmaq ve birleşmek demekdir. Nikah şeriet qanunlarına uyğun olaraq kişi ile qadının qanuni evlenmesidir.
Evlilik Allahın bendelerine bexş etdiyi böyük nemetdir. O, bütün peyğemberlerin sünnesidir (adet-enenesidir). İslam dini evlenmeyin ezemetine ve şerefine çox böyük ehemiyyet vermişdir. Peyğember – ona ve ailesine Allahın salavatı ve salamı olsun - demişdir: «Ey cavanlar, kim evlene bilirse, evlensin. Çünki evlenmek, gözü namehremlere baxmaqdan, ayıb yerlerini ise zinadan qoruyur. Kim evlene bilmirse, oruc tutsun. Heqiqeten, oruc tutmaq onun çaresidir».

Evlenmek üçün qadına baxmaq
Bir qadınla evlenmek qerarına gelen insan evlenmeden evvel ona baxa biler. Muğire ibn Şöbe deyir ki, men Peyğemberin yanına geldim ve ona bir qadınla evlenmek istediyimi çatdırdım. O ise dedi: "Get ona bax. Çünki bu sizin bir-birinize daha çox bağlanmanız üçün elverişlidir”.

Nikah bağlamaq
Nikahın doğru olması üçün aşağıdakı şertler olmaldır:
1. Qadına himayedarlıq edenin icazesi.
2. Şahidlerin mövcudluğu: Peyğember demişdir: «Himayedar ve iki edaletli şahid olmadan bağlanan nikah düzgün deyildir».
3. Qadına mehrin verilmesi. Mehr qadının kişi üzerinde olan haqqı ve onun şexsi mülküdür. Heç kesin, ister ata, isterse de başqasının qadının icazesi olmadan onun mehrinden götürmeye haqqı yoxdur. Şeriet mehrin ne azına, ne çoxuna mehdudiyyet qoymamışdır. Bununla bele cavanlar çetinlik qarşısında qalıb evlenmekden imtina etmesinler deye evlenmeyi asanlaşdırmaq meqsedi ile mehrlerin az miqdarda teyin edilmesine teşviq etmişdir.
Evlenmeden önce, yaxud sonra mehri tam vermek olar. Hemçinin bir hissesini evvel, qalanını ise sonra vermek olar.
Hedise esasen, nigah bağlanarken qadının himayedarı (yeni, atası, qardaşı, emisi ve s.) ve iki edaletli şahid iştirak etmelidirler.

Qadını ere vermeden önce ondan icaze almaq vacibdir
Himayedarsız nikah bağlanmadığı bir şertdirse, himayedarın ere verdiyi qadından bu haqda icaze alması da vacibdir. Eger qadın razı


[1] 2 >>

Şerhler:
kederimsen [OFF] (25.06.2014 / 17:48)
Twk
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6967 / 785