canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Tube olsun

Tube nedir?
Tube ifadesi Quranın bu ayesine benzeyir. Uca Allah buyurur: “İman getirib saleh emel­ler eden­ler üçün xoş güzeran (tube) ve gö­zel qayı­dış yeri hazırlan­mışdır” (er-Red, 29).
Tefsir alimleri bu ayeni bele izah etmişler: İbn Abbas de­mişdir: “Bu, sevinc ve gözay­dınlığıdır”. İbn İclan demişdir: “Ayede “tube” deyildikde dava­mlı xeyir nezerde tutulur”. Bezi tefsirçiler ise bu kelmeni “Cen­net” ve ya “Cen­netdeki ağac” olduğunu ve bu menalardan her ikisini ifade etdiyini demişler. Peyğember sallellahu aleyhi ve sellem de­miş­dir: “Cennetde ele bir ağac vardır ki, bir atlı onun kölgesinde yüz il yol getse de (onu qet ede bil­mir). İsteyirsinizse, bu ayeni oxuyun: “uzan­mış kölgeliklerde...” (el-Vaqie 30)”. (el-Buxari 3252).
Diger revayetde ise “...“Tube nedir?” – soruşduqda, Peyğember sallellahu aleyhi ve sellem demişdir: “Cennet­de bir ağacdır, onun kölgesi yüz illik yola beraberdir. Onun kasacıq­larından Cennet ehlinin libasları çıxacaq”.


İman getirene tube olsun!
Peyğember sallellahu aleyhi ve sellem demiş­dir: “Meni görüb iman getirene Tube olsun! Meni görmeden iman getire­ne yeddi defe Tube olsun!”

Allah Elçisi sallellahu aleyhi ve sellem demişdir: “İslama hidayet olunan, güzeranı ona kifayet eden ve qane olan kimseye Tube olsun!” (et-Tirmizi 2349).


Qeriblere tube olsun!
Pey­ğember sallellahu aleyhi ve sellem demiş­dir: “İslam dini qerib olaraq başlamış ve yene başlanğıcda olduğu kimi qe­ribliye qayıda­caqdır. (O dövrde yaşayacaq) qe­rib­lere Tube olsun!” (Muslim 372).

Abdullah ibn Amr ibn el-As y revayet edir ki, bir gün biz Allah Elçisinin sallellahu aleyhi ve sellem yanında iken o bele buyurdu: “Qeriblere Tube olsun!” Dediler: “Qeribler kimlerdir, ey Allahın Elçisi?” O buyurdu: “On­lar, çox pis insanların arasın­da yaşayan emelisaleh insanlardır. Onlara qarşı çıxanlar, onların terefini saxlayanlardan daha çoxdur”.


Emeli gözel olana tube olsun!
Revayet edilir ki, Abdullah ibn Busr el-Muzeni y demişdir: “İki bedevi Allah


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6974 / 431