canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yalanın növleri haqqında

Yalan exlaqi rezil xüsusiyyetdir ki, günahı çox böyükdür. Yalanın yeddi forması vardır: 1. Allaha töhmet vurmaq, 2. Allahın xelq etdiyine töhmet vurmaq, 3. Allahın xelqini aldatmaq, 4. riya, 5. fesadtöreden yalan, 6. intriqa yaradan yalan, 7. zarafatla deyilen yalan.

Peyğemberi-Ekrem (s) buyurur: “Vay olsun o kese ki, başqaları gülsün deye zarafatla yalan deyer”. Beli, bu, şeytanın bir telesidir. Şeytan azdan başlayır, ancaq nefsi-emmare azla qane olmur.

Beli, yalan söyleyen insan bu işe o qeder adet edir ki, Allaha da yalan söyleyir. Allaha deyer ki, “Allahım! Senin haqqına and olsun, men yaxşı insanam. Sen yersiz yere meni cehenneme göndermek isteyirsen”. Quran buyurur: “Nece qeribe yalançıdır”. Bu, nece ola biler ki, o qeder hesab arasında, Qiyametin o qeder heybeti qarşısında bu cür insanlar hele de yalan söyleye bilecekler?! Ancaq iki yaşlı uşaq yalan söylemek isteyende rengi qaçar. Yeni uşağın fitreti derk edir ki, yalan pis işdir. Ancaq heddi-büluğa çatmış bu insanlar rahat yalan danışa bilirler.

Yalanın sekkizinci forması da vardır ki, ona şayie deyirler. Yeni insan bir şey neql edir ve bilmir ki, bu xeber doğrudur, yoxsa yalandır. Şayie adeten rezil insanların ixtirasıdır. Daha çox düşmenlerin işidir. Meselen bir neçe düşmen toplaşıb, bir şayie düzeldirler ve sonra deyirler ki, bunu verin insanların eline. Bir nefer iki nefere, o iki nefer üç nefere danışır ve bu yolla da hemin xeber yayılır. On günün içinde hemin şayie bütün ölkeni bürüyür.

Düşmenlere işleyen metbuatın işi de ele budur. Qurani-Kerim bu haqda buyurur: “Ölüm olsun yalançılara!”(“Zariyat” 10). Bu insanlar düşünmemiş danışarlar. Bilmirler ki, düzgündür, yoxsa yalandır? Fesad vardır, yoxsa yox? Fikirsiz xeberi verer ve bu da şayie olar. Quran buyurur: “O zaman siz (o sözleri) bir-birinizin dilinizden alırdınız ve bilmediyiniz bir şeyi ağızdan-ağıza deyirdiniz ve bu işin Allahın yanında böyük olduğuna baxmayaraq, kiçik hesab edirdiniz. Ne üçün onu eşitdiyiniz zaman: “Bize bunu


[1] 2 >>

Şerhler:
Avara_Bala [OFF] (26.06.2014 / 22:02)

»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6974 / 357