canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
OLmekLer

Olmek sivilizasiyası texminen 3 min il bundan evvel Meksika körfezinin sahilinde yaranıb. Lakin bu sivilizasiyanın real adı hele de melum deyil. Bu ad hemin yerde XI-XIV esrlerde yaşamış tayfanın adı ile bağlanır. "Olmek" astek dilinden tercümede "kauçuk insanlar" menasını verir. Bu ad hemin yerde biten kauçuk ağacının adı ile bağlanır. Mehz ele Olmek tayfalarının ve Olmek sivilizasiyasının bu adı bu barede mütexessis olmayan insanlarda çaşqınlıq yaradır. Professor Xenkok bu mövzuya hetta kitab bele hesr etmişdir.Bu kitabın adı "Allahların izleri"dir.Lakin bu kitab da mütexessisler arasında narazılıqla qarşılanmışdır.Olmek sivilizasiyası etrafında mübahiseler hele de davam edir.

Olmeklerin qedim sivilizasiyası Meksika erazisinde hele eramızdan evvl II-III minillikde yaranmışdır. Daha doğrusu Olmek sivilizasiyası asteklerden evvel yaranmışdır. Mehz ele Olmek sivilizasiyası ve medeniyyeti qedim amerikan sivilizasiyaları ve medeniyyetinin parametrlerine uygundur. Hele indiye qeder Olmeklerin haradan yarandığı melum deyil.Çunki hele indiye qeder bir dene de olsun Olmeklerin medeniyyetine aid arxeloloji subut tapılmayıb.Tekce çox menasız bir fakt vardır ki, Meksika körfezi terrotoriyasında qefleten sabit bir heyat terzine malik Olmekler yaranmışdır.Burası da maraqlıdır ki, bu sivilizasiya hec bir etnik qrupla bağli deyildir.Hemçinin Olmeklerin hansı dilde danışıqları melum deyil.En dehşetlisi ise burasındadır ki, onların yaşadığı erazide heç bir skelet qaliğı bele tapılmamışdır.Bunun sebebi ise onların yaşadığı erazinin çox nem olmasıdır.

Olmeklerin sivilizasiyasının en böyük sirri ise "olmeklerin başları" sayılır.Bu, neheng daşlardan yonulmuş neheng insan başlarıdır.Bu neheng daşların cekisi teqriben 30 tondur. Bunlar teqriben 1500-1000 il eramızdan evvele aid edilir. İlk baş 1930cü ilde Metyu Stirlinq terefinden tapılıb.O öz gundeliyinde bu haqda yazmışdır:"Bu baş iri bazalt qayasından oyulmuşdur.Başın çox qorxunc görünüşü vardır.Başın proporsiyası çox


[1] 2 >>

Şerhler:
~_PrincE_of_DreamS_~ [OFF] (14.01.2011 / 20:36)

Katy [OFF] (14.01.2011 / 03:15)
sweet.
SAIR [OFF] (14.01.2011 / 01:59)
Maraqli idi twk
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7309 / 1093