canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
59 Hewr suresi

59. Heşr suresiQurani-Kerimin
Azerbaycan diline tercüme ve şerhi
59. Heşr suresi
(Medinede nazil olmuşdur, iyirmi dörd ayedir)
Bağışlayan ve mehriban Allahın adı ile
1. Göylerde ve yerde olanların hamısı Allahı (dil ve hal ile) zikr edir ve O, yenilmez qüdret sahibi ve metindir ve (yaradılış ve şeriet merhelesinde) gözel yaradandır.
2. Kitab ehlinden olan kafirleri (Beni-Nezir yehudilerini) ilk defe yurdlarından çıxaran ve deste halında sürgün etdirib evlerinden (Ceziretül-erebden) qovduran Odur. Siz onların çıxacaqlarını güman etmirdiniz. Onlar da hasarlarının ve qalalarının onları Allahdan (Allahın iradesinden) saxlayacağını güman edirdiler. Amma Allah(ın iradesi, ezabı) onlara güman etmedikleri yerden gelib üreklerine qorxu saldı. (Bele ki,) onlar evlerini hem öz elleri, hem de möminlerin elleri ile dağıdırdılar. Ey besiret sahibleri! İbret alın.
3. Ve eger Allah onlara vetenlerinden çıxarılmağı yazmasaydı, mütleq onlara dünyada (öldürülmek ve esirlikle) ezab vererdi. Onlar üçün axiretde od ezabı vardır.
4. Bu (vetenden çıxarılma ve ezab) onlar Allahla ve Onun Resulu ile inadkarlıqla müxalifet etdiklerine göredir. Kim Allahla inadkarlıqla müxalifet etse (bilsin ki,) Allah şiddetli ceza verendir.
5. Her hansı çox deyerli xurma ağacını kesdinizse, ya onu öz kökleri üstünde boy atan halda buraxdınızsa (bu), Allahın izni ile idi, (bezi meselelere xatirdir) ve bu, Allahın itaetsizleri rüsvay etmesi üçündür.
6. Allah onlar(ın malların)dan («fey» şeklinde) öz peyğemberine neyi qaytardısa, (hamısı Allah Resuluna mexsusdur, çünki) siz on(u almağ)a ne at çapmısınız ve ne de deve sürmüsünüz (ve onun üstünde müharibe etmisiniz). Lakin Allah Öz peyğemberlerini istediyine hökmran eder ve Allah her şeye qadirdir.
7. Allahın şeher ve kendlerin ehalisinin mallarından («Fey» şeklinde qenimet olaraq) Öz Resuluna qaytardığı şeyler Allaha ve Resuluna, onun yaxın qohumlarına, yetimlere, miskinlere ve yolda qalanlara mexsusdur (İslamın ve


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6990 / 1131