canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
GOZ DEYME

öz deymenin heqiqeten olmasına Quran ve sünne delalet edir. Uca Allah buyurur: "Heqiqeten, kafirler Zikri (Quranı) eşitdikleri zaman öz baxışları ile az qala seni göze getireler. Onlar çaresizlikden: “O, delidir!”– deyirler" (el-Qelem, 51). İbn Kesir (Allah ona rehmet elesin) bu ayenin tefsirinde buyurmuşdur: "Bu aye delildir ki, göz deyme ve onun tesiri haqdır". Hemçinin göz deymenin haqq olmasına delalet eden Uca Allahın bu ayeleridir. "Merhemetli ve Rehmli Allahın adı ile! De: “Sığınıram sübhün Rebbine! Mexluqatının şerinden, çöken zülmetin şerinden, düyünlere üfüren caduger qadınların şerinden ve hesed aparan zaman paxılın şerinden!” (el-Feleq suresi). Qetede buyurmuşdur: "Yeni gözünden ve nefsinin şerrinden".

İbn Qeyyim (Allah ona rehmet elesin) buyurmuşdur: "Her bir gözü deyen hesed edendir. Hesed göz deymeden daha geniş mena kesb etdiyi üçün hesedden Allaha sığınmaq, göz deymedende Allaha sığınmaq demekdir".

Hemçinin Peyğember (Allahın ona salavat ve salamı olsun) buyurmuşdur: "Göz deyme haqdır. Eger qederi neise ötesi olsaydı bu qeder olardı" (Muslim). Diger bir hedisde Peyğember (Allahın ona salavat ve salamı olsun) buyurmuşdur: "Gözden Allaha sığının. Heqiqeten göz deyme haqdır" (İbn Meca ve Hakim).

Göz deymenin iki növü vardır. İnsanın ve cinin gözü. Peyğember (Allahın ona salavat ve salamı olsun) cinlerin şerrinden sonra ise insanların gözünden Allaha sığınırdı. Feleq ve Nas sureleri nazil olduqdan sonra ancaq bunları etmeye başladı. (Tirmizi ve İbn Meca).

İnsanın özünde bele xoşuna gelen bir şeyi olduqda gözünün deymeyinden Allah sığınmalıdır. Uca Allah buyurur: "Bağına girdiyin zaman: “Maşallah (Allahın istediyidir)! Qüvvet yalnız Allaha mexsusdur!”– demeli deyildinmi?".. (el-Kehf, 39).

Göz ele bir şeydir ki, insanlara ziyan vurmaqla yanaşı, ailelerin dağılmasına hetta helaka bele aparır.
Kim ki göz deymeden qurtulmaq isteyirse Allah ve resulunun bize öyretdiyi yollardan istifade etmelidir. Gözden qorunmaq üçün göz muncuğu, ip ve s.


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6994 / 1047