canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
NURÇULUQ NEDİR? TARİXİ VE BİLMEDİKLERİNİZ…

NURCULUĞUN TARİXİ İNKİŞAFI:


Nurçuluq hereketinin qurucusu olan Seidi Nursi 1873-cü ilde Bitlis Elinin Hizan Mahalının Nurs Kendinde dünyaya gelmişdir. 

Evveller Seid-i Kürdi olaraq tanınan ve bu ünvanı istifade eden, soyad qanunu çıxdıqdan sonra doğulduğu kende izafeden Nursi soyadını alan Seidi Nursi elmi karieri olmayan bir kimsedir. Nece ki Nur risalelerinden Tizyak adlı risalenin 68-ci sehifesinde risalelerini özünün yazmadığını, bunları kömekçilerinin (Nur Şakirtlerinin) yazdığı bildirilmekdedir.

Hökumetin elanından sonra Bitlisde şeyxlik fealiyyetlerine başlamış, sonra İstanbula gelerek siyasi fealiyyetlere qatılmış, İttihad-ı Muhammed-i Cemiyyetinin qurucularındandır.

31 Mart hadisesinden evvel Derviş Vehdeti ile elaqe yaratmış, o tarixde çıxan Volkan Qezetindeki yazıları ile 31 Mart Hadiselerini qızışdırmış, yene o tarixlerde qurulmuş olan “Kürd Teali Cemiyyetine” girmişdir. 1912-ci ilde yazdığı bir kitabında “Oyan ey Selaheddin Eyyubinin neveleri Kürdler” deyerek kürdleri Türklere qarşı tehrik etmeye sey göstermişdir. Mektubat adlı risalesinde ise “Özünün Türk olmadığını, Türklük ile münasibetinin olmadığını, Türkiyede Kürd milleti deye ayrı bir milletin olduğunu” ireli sürmüşdür. 

İstiqlal Döyüşü esnasında, Ankaranın xelifeni qurtaracağı inancıyla Ankaraya gelmiş, ancaq dünyevi bir dövlet nizamının qurulması ve Respublika elanı üzerine Ankaranı terk ederek Vana getmişdir. 1925-ci ildeki Şeyx Seid üsyanından sonra İspartada Barlada daha sonra Kastamonu, Tiryek ve Emirdağda mecburi meskene tebii tutulmuşdur. Tiryek, Denizli ve Eskişehir Hebsxanalarında mehkum olaraq yatmışdır.

Seidi Nursi 23 Mart 1960 tarixinde Urfada vefat etmişdir. Ancaq yetişdirdiyi telebeleri (Nur Şagirdleri) onun felsefesini günümüze qeder getiribler.

Nurçuluq, bir teriqet fealiyyeti olaraq qarşımıza çıxmasına baxmayaraq, Nurçular bu hereketin bir teriqet olmadığını, Qurani Kerimin 20-ci esrde tefsiri üzerine qurulmuş bir mekteb olduğunu ve sayı 130-a çatan Nur


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
~GuNaH~ [OFF] (22.11.2014 / 19:04)
sizde))
~GuNaH~ [OFF] (22.11.2014 / 02:48)
haqqinda bilmek istediyim ve maraqlandigim bi movzuydu ellerivize sagliq cox sag olun))
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7004 / 1466