canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Möcüze yaradan dua\" - İSMİ-EZEM

Dini menbelerden melum olur ki, Allahın adlarından biri bütün adlar içinden seçilmiş ve üstündür. Onun xüsusiyyetleri haqqında melum olan budur ki, hemin ad Allahın bütün zatını, bütün sifetlerini özünde ehtiva edir. Hem de bu, Allahın en çox sevdiyi ve çağrılmaq istediyi addır. Allahın bu adına \"ismi-ezem\", yeni en böyük, en ezemetli ad deyirler. 
İsmi-ezem ele bir addır ki, onu söyleyen ve Allahı bu ada and veren şexsin duası mütleq qebul olar. Bu adı söylemekle en qeyri-mümkün işleri etmek, en qeribe möcüzeleri töretmek mümkündür. İster keçmiş peyğemberlerin, isterse de övliyaların heyatında bu barede xeyli nümuneler vardır. Hetta Şerq ölkeleri nağıllarında da mözüce göstermeye imkan veren \"ismi-ezem dua\"sı haqda xeyli revayet var. 

İSMİ-EZEM VARMI, YOXMU? 

Elbette, filosof ve mütefekkirlerin heç de hamısı ismi-ezemin mövcudluğunu qebul etmemişler. Fexr Razi öz tefsirinde bu mövzuya aydınlıq getirerek yazır ki, ad (ism) adlandırılanı (müsemmanı) ifade etmeli, tanıtdırmalıdır. Allahın zatını olduğu kimi anlamaq insana müyesser olan bir iş deyil. Buna göre de Ona heqiqetini (zatını) tam ehate eden bir ad qoymaq qeyri-mümkündür. Amma bu melumatların sonunda müellif ismi-ezemin mövcudluğuna dair sübutların daha tutarlı olduğunu bildirir. Ismi-ezemin mövcudluğuna inanmayan ve Allahın adlarından birini daha üstün saymağın eleyhine olanların sırasında Cüneyd Bağdadi, İbn Hibban, İbn Cerir Teberi, Baqillani, Eşeri kimi böyük şexsiyyetlerin adı çekilir. 

Hedislerden melum olduğu kimi, ismi-ezem bezi din müqeddeslerine melum idi. İmam Cefer Sadiq (e) buyurub ki, ismi-ezem 73 herfden ibaretdir. Allah bu herflerin 25-ni Hezret Ademe (e), 25-ni Hezret Nuha (e), 8-ni Hezret İbrahime (e), 4-nü Hezret Musaya (e), 2-ni ise Hezret İsaya (e) öyretmişdi. Hezret İsa Peyğember (e) bu iki herfin kömeyi ile ölüleri dirildir ve beres (xora) xesteliyine tutulandarı sağaldırdı. Hezret Mühemmed Peyğembere (s) ise herflerin 72-si öyredilmişdi. Allah herflerin birini gizli


[1] 2 3 ... 9 >>

Şerhler:
DERYA-666 [OFF] (18.11.2014 / 07:35)
Çox saq ol.Faydalandim.Heveslendirdin,ümidlerimi yeniden dirçeltdin.
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7004 / 1476