canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Amerikanın keşfinde müselmanlar avropalıları gerid

Son günler bu mövzu bütün dünya metbuatının en aktual mövzularından birine çevrildiyi üçün, biz Kamal Anton Yevstratovun hele 2008-ci ilde qeleme aldığı aşağıdakı meqaleni tercüme ederek oxucularımızın diqqetine teqdim etmek qerarına geldik.

Bir çoxları üçün müselmanların ilk defe Latın Amerikasına Qitenin Xristofor Kolumb terefinden 1492-ci ilde keşfinden sonra İspaniya ve Portuqaliyadan gelmeleri aşkardır. Orta esrlere aid müselman metnleri, hemçinin onların esasında erseye gelmiş avropalı ve amerikalı alimlerin araşdırmaları bunun daha önce baş verdiyini sübuta yetirir.

Müselman senedlerinden söz açdıqda ilk olaraq ereb tarixçisi Ebel-Hesen Eli ibn el-Hüseyn el-Mesudini (871 - 957) ve onun Kordova xelifesi Ebdullah ibn Mühemmedin (888-912) hakimiyyeti dövründe yazdığı “Qızıl otlaqlar ve elvan daş karxanaları” kitabını xatırlamaq lazımdır. Bu eserde qeyd edilir ki, müselman denizçi Xaşxaş ibn Seid ibn Esved 889-cu ilde Delbadan (müasir Palos) yola çıxmış, namelum eraziye yetişmiş ve efsanevi servetle geri dönmüşdü. El-Mesudinin dünya xeritesinde “qaranlıq ve zülmet” (Atlantik) okeanla ehate edilen geniş eraziler eks edilib ki, müellif bunları namelum kimi qeyd edirdi.

Müselman tarixçisi Ebu Bekr ibn Ömer El-Qutiyye neql edirdi ki, daha bir müselman denizçi – İbn Feruq 999-ci ilin fevralında Atlantikaya üz tutub, Qandoda (Kanar adaları) lövber salıb, kral Quanariqa ile görüşüb, sonra ise Qerbe doğru yolunu davam etdirib. Orda 2 ada keşf edib – Kapraria ve Pluitana. 999-cu ilin mayında İbn Feruq İspaniyaya dönüb.

Bizim günlerimizde müselmanların Amerika qitesine Kolumbdan evvel ayaq basmasına dair çox sayda edebiyyat neşr edilib. Özü de onların müellifleri yalnız müselmanlar deyil.

Yeni Zelandiyadan olan arxeoloq ve linqvist Barri Fell “Amerika dastanı” (1980) eserinde qitede müselmanların mövcudluğuna dair işarelere diqqet çekir. Qerbi Afrikanın sakinleri ve hindu qebileleri arasında medeni oxşarlıqlarla yanaşı, Fell sübut edir ki, bezi hindu


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1235