canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ailelerimiz niye dağılır?

(ikinci meqale)

5. Boşanmaya getirib-çıxaran sebeblerden biri de qızların bezen valideyn razılığı olmadan ere getmeleridir. Yuxarıda qeyd edildiyi kimi, qızın razılığı olmadan onu ere vermek olmaz. Amma qız da bu meselede tam serbest deyil. İslam şerietine göre, qızın kebini yalnız atasının ve ya babasının razılığı ile etibarlı sayıla biler. Yalnız dul qadın heç kimden icaze almadan öz taleyini hell etmek selahiyyetine malikdir.

Şerietin bu tedbiri qızları düşünülmemiş addım atmaqdan çekindirmek üçün en gözel yoldur. Heyat tecrübesi ve yaşı az olan, asanlıqla aldana bilen qızlar bezen onlara eşq elan eden ilk kimseye uyaraq, ev-eşiyini atır ve hemin adama ere gedirler. Halbuki, bele bir addımı atmazdan evvel böyük heyat tecrübesi olan ata-anadan meslehet almaq çox yerine düşerdi. Neticede, bir çox hallarda qız tezlikle aldandığını başa düşür. Bu zaman başqa bir problem ortaya şıxır. Qız bu addımı özbaşına atdığı üçün ata-anasının yanına qayıtmağa qorxur. Ona göre de, ya bu xoşagelmez evliliyi davam etdirmeye mecbur olur, ya da boşanaraq acı mehrumiyyetler içinde tek qalır. Amma bu bedbextliyin qarşısını vaxtında almaq olardı. Aile qurarken yaxşı düşünseydi, hem şerietin, hem milli adet-enenenin, hem de mentiqin buyurduğu kimi valideyn xeyir-duasını alsaydı, bu cür acı netice ile üzleşme ehtimalı da az ola bilerdi.

6. Tereflerin bir-birine tay (küfüvv) olmaması. Boşanmaya getirib-çıxaran en mühüm sebeblerden biri de evlenen tereflerin bir-birine tay olmaması, eksine, bir-birinden keskin ferqlenmesidir. Şerietde “küfüvv” deyilerken, bir neçe cehet birlikde nezerde tutulur. Oğlanla qızın sosial tebeqe, yaş, savad, dünyagörüşü, eqide baxımından bir-biri ile uyğunluq teşkil etmesi çox mühüm şertdir. Doğrudur, bezi hallarda bu kimi ferqliliklerin manee olmadığını da görürük. Lakin bu hallar azlıq teşkil edir. Ekser hallarda mehz uyğunsuzluq böyük bir uçuruma çevrilerek, terefleri bir-birinden ayırır. Xüsusile, aile quran şexslerin çox ferqli sosial tebeqelere


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1292