canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Peyğemberin Müaviye haqqında bed-duasının neticesi

Bir çox tefsirçiler Qurani-kerimin mübarek Qedr suresindeki “Qedr gecesi min aydan daha xeyirlidir” ayesini şerh ederken, buradakı “min ay” ifadesinin Beni-Ümeyye sülalesinin hakimiyyetine işare olduğunu qeyd etmişler.

Revayete göre bir gün Peyğemberi yuxu apardı ve o hezret yuxuda Beni-Ümeyye xelifelerini, bir-birinin ardınca onun minberine qalxıb-enen meymunlar şeklinde gördü. Peyğemberin bütün yuxuları doğru olduğu üçün, o hezret bunun da heqiqet olduğunu anladı ve üzüldü. Allah-teala öz Resulunun üzüntüsünü görünce, Cenab Cebrail vasitesile Ona vehy gönderdi ve “Qedr” suresi nazil oldu. Allah-teala Qedr suresinin teklikde min illik Beni-Ümeyye hakimiyyetinden daha xeyirli olduğunu Peyğembere xeber vermekle o hezrete teskinlik vermiş oldu.

Bu hadisenin tesvirine hem şie, hem de sünni menbelerinde rast gelmek olar. Şie menbeleri içinde “Sehifeyi-Seccadiyye”nin müqeddimesini xüsusi qeyd etmek olar. Ehli-sünne alimlerinden Teberi, Fexr Razi ve Süyuti öz tefsirlerinde bu hadiseni qeyd edibler. Sünenüt-Tirmizinin Tefsir kitabında, Qedr suresinin tefsirine hesr olunmuş babda da bunu tesdiq eden hedis mövcuddur.

Meşhur tarixçi Mesudi “Mürucüz-zeheb” kitabının III cildinde (seh. 234-235) Emevilerin hakimiyyeti barede behsi sona çatdırdıqdan sonra bu sülalenin hökm sürdüyü müddeti tam ciddiyyetle hesablayaraq, heqiqeten, düz 1000 ay sürdüyünü bildirir.

Peyğember sünnesinde o hezretin Beni-Ümeyyeye qarşı böyük nifret beslediyini tesdiq eden xeyli sübutlarla rastlaşırıq. Meselen: “Beni-Ümeyyeye üç defe vay olsun!” “Beni-Ümeyyenin sayı 40 nefere çatanda Allahın bendelerini özlerine qul eder, Allahın mülküne tecavüz eder ve Allahın kitabını tehrif ederler” (Kenzül-ümmal, XI, 165).

Şemseddin Zehebi “Mizanül-etidal” kitabında (II, 380 ve 613), İbn Hecer Esqelani “Tehzibüt-tehzib”de (V, 96; VII, 285; VIII, 65), Belazuri “Ensabül-eşraf”da (V, 136) Peyğemberden bele bir hedis neql etmişler: “Ne zaman Müaviyeni menim minberimde görseniz öldürün!” Hezret Peyğember


[1] 2 >>

Şerhler:
*Kardelen* [OFF] (23.01.2015 / 13:39)
Twk..
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7031 / 1231