canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
VAXTIMIZI NEÇE HISSEYE BÖLEK?

Hezret Peyğember (s) buyurur: "Ey Ebazer! Aqil insan gece-gündüzünü dörd hisseye böle biler. Vaxtının bir hissesinde dua etsin, vaxtının bir hissesini emellerini mühasibe etsin, vaxtının bir hissesini Allahın xelq etdikleri haqqında düşünsün, vaxtının bir hissesini ise nefesini halalla behrelendirsin ki, bu vaxt o biri üç vaxtın kömek ve yardımçısıdır”.

Hezret (s) bize buyurur ki, vaxtımızı dörd hisseye bölek.
1. Dua ve münacat üçün vaxt ayıraq. Yeni, vacibatlarımızı ve ibadetlerimizi yerine yetirmek üçün müeyyen vaxt ayıraq. Onları evveli vaxtında yerine yetirmeye çalışaq.
2. Nefsimizi mühasibe etmek üçün vaxt ayıraq. Düşünüb görek ki, her gün iman ve exlaqın hansı merhelesinde olmuşuq. Bu ticaretde menfeet qazanmışıq, yoxsa ziyana uğramışıq. Her bir insan gece yatmamışdan qabaq hemin günde etdiyi emelleri gözünün önüne getirib, onları mühasibe etse, zeif nöqtelerini görer ve onları aradan qaldırmağa çalışar.
3. Tefekkür üçün de vaxt ayırın. Bes ne haqda tefekkür edek? İnsan o şeyler haqqında düşünmelidir ki, onda şükür hissini artırsın. Yeni, Allahın verdiyi nemetler haqqında düşünsün. En böyük nemetler olan iman, İslam, Ehli-beyt (e) vilayeti, sağlamlıq, itaet tofiqi, elm haqqında düşünsün. Bütün bunlar Allahın bize verdiyi böyük nemetlerdir. O zaman ki, insan bütün bunlara malik olar, onların qedrini bilmez. Ancaq o zaman ki, onlardan birini itirer, bu zaman qedrini başa düşer. Bu cür tefekkür hetta bir illik ibadetden bele üstündür. Ola bilsin ki, tefekkür insanın taleyini deyişsin. En yaxşı nümune Hürrün nümunesidir.
4. İnsan demirden deyildir, ruhu ve canı vardır. Cismi yorula bilir. Cisminin istirahete ehtiyacı olduğu kimi, ruhunun da sağlam gezintiye ehtiyacı vardır. Sağlam gezinti maşının tekerlerini yağlamağa benzeyir. Bu maşın bir saat dayanar ve istirahet ederse, daha çox gücle işleye bilecekdir. Ancaq mühüm budur ki, bu gezinti sağlam olsun. Eziz Peyğemberimizin (s) buyurduğu kimi, sağlam gezintinin o biri üç emele yardımı çox olar.


Şerhler:
Elhemdulillah الله [OFF] (09.02.2015 / 17:27)
hede ne olur olsun canim az olsun ))) eladi )
*Kardelen* [OFF] (09.02.2015 / 16:33)
Hamisi duz...oxuyuruq sehvimizi anlayiriq ama yene tekrarlayiriq cox teessuf ki... (bunlara vaxt ayirsaq ,bes canim.aza vaxt qalmaz axi((( kaw saglam gezinti qeder de,saglam duwunce olaydi buz insanlarda ve bu yazilanlara riayet edilerdi..maraqlidi
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7047 / 474