canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İNTIQAM ALMAQ? EFV ETMEK?

İntiqam sözü "neqem” sözünden alınmışdır ve menası bir şeyi inkar etmek ve onun eybini tutmaqdır. Bu inkar ola bilsin ki, dil vasitesile olsun ve ola biler ki, ceza ile.
İntiqamın müxtelif merheleleri vardır. Ola bilsin ki, mezemmet, tenbeh ya da cezalandırmaqla olsun. Quranın nezerine göre intiqam hemin inkardır. Bezen ceza vasitesile olur. Eger cezanı veren beşerdirse, evezini çıxa biler. Ancaq eger Allah Tealadırsa, yalnız ceza vere biler.
Allah Teala Quranda dörd defe özünü "Zuintiqam” adlandırmışdır. Allah buyurur ki, İlahi intiqam çox süretli baş verer. Cezadan da şiddetlidir. O zaman ki, günahkar insanın ezabı tezleşer, günah etmek üçün fürset tapmaz. Ancaq o zaman ki, möhlet veriler, daha çox itaetsizlik etmek üçün fürset elde eder. En şiddetli cezaya layiq olar.

Allahın intiqam almaqdakı hedefi.
Biz insanlar sevirik ki, eger kimse bize pislik etse, onu cezalandıraraq qelbimizi rahat edek. İntiqam alaraq öz qezebimizden xilas olaq. Ancaq Allah Teala o qeder ucadır ki, bendelerine heç bir zaman zerer vurmaz. Allahın intiqamı mezlumun zalımdan aldığı intiqam kimi deyildir. Belke Allahın intiqamı İlahi edalete söykenir. Allah bir insandan intiqam alan zaman xilqetin nizamına uyğun intiqam alar. Bu, o zaman baş verer ki, insanın etdikleri Kitaba ve Peyğemberin (s) buyurduqlarının eksine olar. Bele olan halda Allah hemin şexsi cezalandırar.

Allah ne zaman intiqam alar?
İlahi intiqamın zamanını iki yere bölmek olar: dünyada ve axiretde.

Axiret intiqamı.
Bezi Quran ayeleri axiret intiqamının zamanının Qiyamet olduğunu vurğulayır. "(Hemin ezab kafirleri) en böyük ve en ağır bir terzde ehate edeceyimiz gün (olacaqdır). Çünki Biz intiqam alanıq”. ("Duxan” 16). "Bu yerin başqa bir yere çevrileceyi (dağların mehv olacağı, deryaların buxarlanacağı ve yer üzünün tamamile düz olacağı) ve hemçinin göylerin (deyişeceyi) ve hamının (bütün ölülerin hesab ve ceza üçün) her şeye qalib tek Allahın hüzurunda zahir olacağı günde!” ("İbrahim” 48). "

Dünyada


[1] 2 >>

Şerhler:
*Kardelen* [OFF] (09.02.2015 / 16:05)
Amin! Twk.cox sagolun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7047 / 438