canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hezreti Mesume

Hezreti Mesume



Qelem şeni ve meqamını yazmaqda aciz olan çox möhterem qadınlardan biri İmam Musa Kazimin (e) qızı Hezret Fatime Mesumedir (e). Onun qebri şielerin ziyaretgahı ve penah apardığı yer, Qum elmiyye hövzesinin, müctehidlerin ve elm-emel dahilerinin merkezidir. Bezilerinin neql etdiyine esasen, onun anası hemin Hezret Necmedir. Hezret Rza (e) hem ata ve hem de ana terefinden onun qardaşıdır. Hezret Fatimeyi-Mesume (e) hicri qemeri 731-cü il zilhicce ayının evvelinde Medine şeherinde dünyaya göz açıb ve 201-ci il rebiüs-sani ayının 12-de 28 yaşında Qum şeherinde dünyadan gedib.
Hicri 200-cü ilde (yeddinci Abbasi xelifesi Memunun israrı ve devetinden sonra) Hezret Eli ibn Musa er-Rza (e) Xorasana geldi ve burada Memun onu ehtiramla qarşıladı. Çoxlu imam övladları Hezret Rza (e) ile görüşmek üçün Hicazdan İrana geldiler. O cümleden Hezret Mesume (e) de öz qohumlarından ibaret karvanla qardaşı ile görüşmek üçün İrana geldi. Ancaq Save şeherine çatanda xanım xestelendi. Yaxınlarından Qum baresinde soruşdu. Onlar dediler ki, yaxındır. Emin-amanlıq ve müqeddes şeher olduğuna göre xanım sakin olmaq üçün Qumu seçdi. Qumda tanınmış şielerden olan Sed Eşerinin oğlanları Hezret Mesumenin (e) Saveye geldiyini eşitdikde onu qarşılayaraq izzet ve ehtiramla Quma getirdiler. O Hezret (e) Musa ibn Xezrec ibn Sed Eşerinin evine geldi. 17 (ya 16) günden sonra ise dünyasını deyişdi. İndi Hezret Mesumenin (e) Qumdakı pak ve İlahi ziyaretgahı, ölkenin ve xaricdeki müxtelif bölgelerden gelmiş Ehli-beyt (e) aşiqlerinin ziyaret merkezidir. İmam Kazim (e) buyurur: “Qum Ali Mehemmedin (s) evi, Ali Mehemmed (s) şielerinin sığınacağı ve penahgahıdır”.
Bezi revayetlere esasen, Harun ibn Musa ibn Cefer (e) öz qohumlarından Hezret Mesume (e) de daxil olmaqla 22 neferle İrana gelir. Yolda Harun (e) yemek yeyerken Memunun celladları hücum ederek onu şehid etdiler, diger adamlarını ise yaralayıb perakende saldılar. Neql olunur ki, Savede Hezret Mesumenin (e) yemeyine zeher


[1] 2 >>

Şerhler:
___XShNhK___ [OFF] (15.07.2018 / 23:42)
Gozel yazilara gore coxsagol
BaGiSLa_MeNi_ALLaH [OFF] (16.06.2015 / 19:35)
Allah Seni qoruun
KraSavciKayA [OFF] (18.04.2015 / 00:54)
amin insAllah
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7148 / 1119