canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ailenin temeli ve emelleri

İmam Sadiq (e) buyurur:

"Zifafı gece iken yerine yetirin, onun qonaqlığını ise gündüz edin, hetta eqdin de gece oxunması müstehebdir"

Bu ilk müqeddes geceni Allahın adı ile başlamaq lazımdır. Rebbine şükür elameti olaraq bey ve gelin destemaz almalı, pak halda toy libasları ile iki rüket namaz qılmalıdırlar. Daha sonra üzü qibleye duraraq ellerini Allahın dergehına qaldırıb bele dua etmeleri meslehetdir:

"İlahi, Sene hemd edir, Peyğember ve onun Ehli-beytine salavat gönderirik. Perverdigara, bizi bir-birimize meriban et!"

Allaha şükür etdikden sonra bey aşağıdakı duanı oxumalıdır:

"Allahummerzuqni ulfeha ve vuddaha ve rizaha ve erzini biha vecme beynena bi ehseni içtimain ve enese i’tilaf fe inneke tuhibbul-helal ve tukrihul-heram".

Daha sonra ise elini gelinin alnına qoyub bu duanı oxumalıdır:

"Allahumme bi emanetike exeztuha ve bikelimatike istehleltuha fe in qezeyte li minha veleden fec’elhu mubareken teqiyyen min şieti ali Muhemmed ve la tecel-lişşeytani fiyhi şeriyken ve la nesiyben".

Dini adetlere esasen, bu duanı oxuduqdan sonra bey gelinin corablarını çıxardıb onun ayaqlarını yumalı, suyunu ise otaqdan çöle atmalıdır. Deyilenlere göre, bu kimi işler evin içinde yarana bilecek her növ feqirliyi ve belanı çöle atır, İlahi hemin aileye rehmet ve bereket nazil edir. Peyğemberimiz tösiye etmişdir ki, eger yeni evliler ilk gece bu emelleri yerine yetirerse, Allah onlara yetmiş min melek gönderer ve aile qurduğunuz gelin bir çox xesteliklerden amanda qalar. Peyğemberimiz hetta meslehet görmüşdür ki, teze geline bir hefte erzinde süd, sirke, turş alma ve kişmiş yemeyi qadağan edin.

Eminem ki, inşallah, her bir aile qurmağa hazırlaşan mömin bacı ve qardaşlarımız bundan sonra dinimizin adetlerine daha diqqetle riayet edecek ve toy merasimlerini İslam şerietine uyğun keçirecekler.

Eger men de bu haqda sizleri azacıq da olsa bilgilendirdimse, heqiqeten çox sevinerdim. Heqiqeten, evlenmek en böyük ibadetdir. Subaylıq heç de sultanlıq


[1] 2 >>

Şerhler:
Her_zaman [OFF] (15.05.2015 / 14:27)
Cumlemizden
Eliska313 [OFF] (14.05.2015 / 17:57)
Allah Razi Olsun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7156 / 512