canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Revan Nitq..

Ne etmelisen?

Ele oxu ve danış ki, sözler ve fikirler axıcı olsun. Revan danışanda nitq qırıq-qırıq ve ya heddinden artıq yavaş olmur, natiq sözleri deyerken dili topuq çalmır ve ne deyeceyi üzerinde baş sındırmır.

Ne üçün vacibdir?

Natiq revan danışmayanda dinleyicilerin fikri yayınar, sözleri sehv başa düşüler. Onun sözleri inandırıcı olmaya biler.

UCADAN oxuyarken müeyyen ifadelerde dilin dolaşırmı? Yaxud auditoriya qarşısında çıxış ederken adeten düzgün sözleri tapmağa çetinlik çekirsenmi? Eger beledirse, demeli, nitqinde revanlıq çatışmır. Revan danışan ve oxuyan adam sözleri ve fikirleri asanlıqla, bir-birinin ardınca selis deyir. Bu, onun dayanmadan, çox tez, yaxud düşünmeden danışdığını bildirmir. Onun nitqi xoşagelen olur ve gözel seslenir. Teokratik Xidmet Mektebinde nitqin revanlığına xüsusi diqqet yetirilir.

Nitqde revanlığın çatışmamasına müxtelif amiller sebeb ola biler. Aşağıda sadalanan sebeblerden her hansı birine xüsusi diqqet yetirmeyine ehtiyac varmı? 1) Başqaları üçün oxuyarken tanış olmayan sözler adamı duruxdura biler. 2) Çox yerde qısa fasileler edende nitq qırıq-qırıq seslenir. 3) Yaxşı hazırlaşmamaq çetinlik yarada biler. 4) Dinleyiciler qarşısında çıxış ederken adeten revanlığın olmamasına sebeb materialı mentiqi ardıcıllıqla qruplaşdırmamaqdır. 5) Söz ehtiyatının mehdud olması natiqin düzgün sözler tapmaq üçün dayanmasına sebeb olur. 6) Heddinden artıq çox sözü vurğulayanda revanlıq itir. 7) Qrammatikanı yaxşı bilmemek çetinlik yaradır.

Düzdür, nitqin revan olmayanda dinleyiciler Padşahlıq Zalını terk etmeyecekler, ancaq onların fikri başqa yerde olacaq. Neticede, dediklerinin çoxunu sanki havaya demiş olacaqsan.

Diger terefden, diqqet yetirmek lazımdır ki, tesirli ve revan nitq hökmlü olmasın ve dinleyicileri pert etmesin. Medeniyyetlerin müxtelifliyinden ireli gelerek, dinleyiciler nitqini nezaketsiz ve qeyri-semimi hesab etseler, istediyin meqsede nail ola bilmeyeceksen. Diqqetelayiqdir ki, tecrübeli natiq


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7217 / 1038