canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
QURAN_DA WERABIN HARAM EDILMESI

Mehdinin şieçiliye qarşı güclü mübarizesine dair başqa bir nümune, onun Medinede İmam Kazim (eleyhisselam) ile söhbetidir. Mehdi xelife olduğu illerin birinde Medine şeherine gelib Peyğemberin (sellellahu eleyhi ve alih) qebrini ziyaret etdikden sonra İmam Kazim eleyhisselamla görüşüb öz fikrinde o Hezretin elmini yoxlamaq meqsedile, Qur'anda şerabın haram edilmesi meselesini ortaya atıb soruşdu: "Şerab Qur'anda haram edilibmi?" Daha sonra elave edib dedi: "Camaatın ekseriyyeti şerabın Qur'anda qadağan olunmasını bilir, ancaq bu qadağanın me'nasının haram olduğunu bilmir."

İmam Kazim (eleyhisselam) buyurdu: "Beli, şerabın haram olması Qur'anda açıq-aşkar buyurulmuşdur."

— Qur'anın harasında?

— Allahın (Peyğembere xitab ederek) buyurduğu "De ki: Rebbim yalnız aşkar ve gizli alçaq işleri [zina etmek, lüt gezmek ve s.], her cür günahı, haqsız zülmü... haram buyurmuşdur."[15] ayesinde.

İmam Kazim (eleyhisselam) bu ayede diger haram buyurulmuş şeyler barede danışdıqdan sonra buyurdu: "Allahın bu ayede haram buyurduğu "her cür günah" ifadesinden meqsedi şerabdır. Çünki Allah Özü başqa bir ayede buyurur: [Ya Mehemmed!] Senden içki ve qumar haqqında sual edenlere söyle: "Onlarda hem böyük günah, hem de insanlar üçün menfeet (dünya menfeeti) vardır. Lakin günahları menfeetinden daha böyükdür."[16] "E'raf" suresinde açıq-aşkar haram buyurulmuş "her cür günah" ifadesi "Beqere" suresinde şerab ve qumara aid edilmişdir. Buna esaslanıb deyirik ki, şerab Qur'anda açıq-aşkar haram buyurulmuş ve qadağan olunmuşdur." Mehdi, İmam Kazim eleyhisselamın bu istinad ve sübutuna heyran qalıb ixtiyarsız olaraq (orada olan) Eli ibn Yeqtine dedi: "And olsun Allaha ki, bu, Haşimi fetvasıdır." (Ye'ni bu, Beni-Haşim tayfasından olan şexsin fetvasıdır, bu cür fetvanı yalnız Beni-Haşimden olanlar vere bilerler.[17]) Eli ibn Yeqtin de, öz növbesinde dedi: "Size - Peyğember (sellellahu eleyhi ve alih) ailesine bele elm vermiş Allaha şükr olsun!"

Mehdi, Eli ibn Yeqtinin bu cavabından


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7175 / 1072