canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
EVLENMENİN MÜXTELİF MESELELERİ

Mesele: 2509.Eger bir kes evlenmemek sebebi ile harama düşürse, evlenmesi vacibdir. Ve bu vacib olma haramın qarşısını almaq sebebiledir; bele ki, eger harama düşeceyini yeqin etse evlenmesi vacibdir.

Mesele: 2510. Eger er eqdde qadının bakire olmasını şert etse ve eqden sonra bakire olmaması me”lum olsa eqdi poza biler. Hemçinin, eger teleffüzde bakireliyi şert etmese, lakin camaat arasında eqd bakirelik esasında olsa bu qayda ile (poza biler).

Mesele: 2511. Namehrem kişi ve qadının heç kesin daxil olmadığı xelvet bir yerde qalmaları fesad ehtimalı verilen halda haramdır. Amma başqa üçüncü bir şexsin daxil olması mümkün olsa, yaxud yaxşını-pisi başa düşen uşaq orda olsa ve ya fesad ehtimalı verilmese, eybi yoxdur.

Mesele: 2512.Eger kişi qadının mehriyyesini eqdde müeyyen etse ve meqsedi de onu vermemek olsa, eqd sehihdir. Amma gerek mehriyeni versin.

Mesele: 2513.Allahı, Peyğember (s)-i inkar eden, habele dinin zeruri hökmlerini (ye”ni müselmanların İslam dininin zeruriyyatının bir hissesi hesab etdikleri hökmleri), meselen namaz-orucun vacibliyini inkar eden ve bu hökmün inkar olunması Allahın ve Peyğember (s)-in inkar olunmasına qayıtsa, şexs de bu hökmün dinin zeruriyyatından olduğunu bilse mürted olur. Hemçinin eger meadı inkar etse, yaxud xevaric, nevasib ve ğülatdardan da olsa, mürteddir.

Mesele: 2514.Eger qadın erinin onunla yaxınlıq etmesinden qabaq, evvelki meselede deyildiyi kimi, mürted olsa onun eqdi batil olur. Hemçinin eger yaxınlıq etdikden sonra da mürted olsa (batil olur); amma yaise olsa (ye”ni seyyiddirse 60 ve seyyid deyilse 50 yaşı tamam olubsa). Eger yaise olmasa, telaq hökmlerinde deyilen gösterişe uyğun olaraq idde saxlamalıdır; eger idde arasında müselman olsa eqd yerindedir; yox eger iddenin axırına qeder mürtedliyinde qalsa eqd batildir.

Mesele: 2515.Eger bir kesin atası, yaxud anası nütfe bağlanan zaman müselman olsa ve o kes de heddi-büluğa çatdıqdan sonra İslamı izhar edenden sonra mürted olsa arvadı ona haram olur,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7202 / 1176