canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
En tebii dezinfeksiyaedici: Göz yaşı

İnsan orqanizmindeki suyun miqdarı çox ehemiyyetlidir. Suyun müeyyen seviyyeden aşağı düşmesi ve ya orqanizmde ehtiyacdan artıq su toplanması insan heyatı üçün tehlükelidir. Bes siz orqanizminiz üçün en ideal su miqdarının ne olduğunu bilirsinizmi? Habele, her an orqanizminizdeki suyun nisbetini müeyyen edib lazımi miqdarı temin etmek üçün tedbir göre bilirsinizmi? Elbette, xeyr. Belke de bu setirleri oxuyana qeder bu mövzu haqqında heç düşünmemişdiniz. Çünki orqanizminizde bu mühüm funksiyanı sizin üçün qüsursuz şekilde yerine yetiren qeyri-adi sistem mövcuddur. Bu sistemde insanı heyran eden bir çox yaradılış möcüzesi var. İndi bu sistemi tehlil edek.

Beyindeki hipotalamus hüceyrelerinin qılafında reseptorlar var. Bu reseptorlar qandakı mayenin miqdarını ölçürler. Diqqet etsek, qandakı maye miqdarını ölçenler laborant ve ya hekimler deyil, gözle görünmeyen hüceyrenin ince qılafındakı mikroskopik reseptorlardır. Bu reseptorların yerine yetirdiyi işin ne qeder böyük bilik, qabiliyyet ve texnika teleb etdiyini anlamaq üçün bele bir müqayise aparaq: bir insanın qarşısına bir şüşe qan qoyduqda bu qandakı mayenin miqdarını deye bilmez. Bunu hesablamaq üçün hemin sahede mütexessis olmalıdır. Bu da kifayet deyil. Lazımi ölçmeleri aparmaq üçün laboratoriyaya ve texnikaya ehtiyacı var. Halbuki, hüceyrenin qılafındakı reseptorlar heç bir biliyi, texnikası olmadan insanın heyatı boyu sehvsiz ölçme aparırlar.

Bu kiçik reseptorların funksiyası bununla mehdudlaşmır. Eger qandakı maye nisbeti lazımi seviyyeden aşağı olarsa, derhal tedbir görürler. Bu, qeyri-adi haldır. Bundan elave, reseptorlar tekce maye miqdarını tesbit etmir, eyni zamanda, ideal maye miqdarını bilerek lazım geldikde heyecan siqnalı verirler. Heyecan siqnalı veren reseptor derhal beyinin arxa hissesindeki hipofiz vezine xeber gönderir.

Burada mühüm cehetler var. Bu reseptorlar hipofiz vezinin olduğunu ve yerini nece bilirler? Bundan elave, tecili hallarda onlara hipofiz vezinin kömek edeceyini haradan


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7225 / 1341