canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Mehriyye haqqında

İslam dininde aile quran her bir qadının mehriyye almağa haqqı çatır, yeni bu, qadının vacib hüquqlarındandır: «Qadınlarınızın mehrlerini könül xoşluğuyla verin!» («Nisa» suresi, aye 4). Mehriyye kebinin vacib hisselerinden biridir ve mehriyyesiz kebin düzgün sayılmaz. Hetta cinsi yaxınlıq olmasa bele, kebin kesilenden sonra kişi qadına mehriyyesini vermelidir. Elbette ki, qadın bunu teleb etse:
«Eger onlar (qadınlar) qelben, öz razılıqları ile bundan size bir şey bağışlasalar, onu halal olaraq nuşcanlıqla yeyin!» («Nisa» suresi, aye 4).
Meselen, biri kebin kesdirse ve cinsi yaxınlıq etmeden qadını boşamalı olsa, kebinde teyin edilen mehriyyenin yarısını qadına vermelidir: «Kebin haqlarını teyin etmiş olduğunuz qadınları yaxınlıq etmeden evvel boşayarsınızsa, teyin olunmuş kebin haqqının yarısını onlara vermelisiniz!» («Beqere» suresi, aye 237).

Qeyd edek ki, mehriyyenin pul, qızıl, daşınan ve daşınmayan emlak ve sair qisminden olması vacib deyil. Mehriyye, meselen, Quran öyretmek, her hansı bir iş görmek kimi de ola biler ve Peyğember zamanında bezi sehabeler mehriyye kimi zövcelerine Quran öyredibler. Quranda bildirilir ki, Musa Peyğember Hezret Şueybin qızını alanda mehriyye olaraq 8 il çobanlıq etmek öhdeliyini götürüb: «(Şueyb) dedi: «Sekkiz il mene xidmet etmek (qoyunlarımı otarmaq) şerti ile qızlarımın birini sene ere vererem…». («Qeses» suresi, aye 27).

İslamda mehriyyenin miqdarı barede konkret reqem teyin edilmir. Onun miqdarı kişi ile qadının qarşılıqlı razılığından asılıdır. Amma onu da qeyd etmek yerine düşerdi ki, mehriyyenin çox teyin edilmesi mezemmet edilib. Çünki mehriyyenin çoxluğu evlenmek isteyen insanlar üçün manee yarada biler. Bundan başqa, mehriyye mebleğinin çox olması aile heyatının evvelinden kin-kuduretin, qeyri-semimi atmosferin yaranmasına sebeb olur. Aile mefhumunda maddi olan, menevi keyfiyyetleri üstelememelidir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7213 / 1116