canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qız Qalası haqqında

Bakının, elece de Abşeronun en möhteşem ve sirli memarlıq abidesidir.
Qala qedim İçerişeherin cenub-şerq hissesinde, denizkenarı parkın (bulvar) yaxınlığında yerleşen tarixi abidedir. Uca qülleşekilli bu nadir abidenin açılmamış tarixi-memarlıq sirleri çoxdur.

Hündürlüyü 28 m, diametri birinci mertebede 16,5 m-dir. Birinci mertebede divarın qalınlığı 5 m-e çatır. Qalanın daxili hissesi 8 mertebeye bölünür. Her mertebe yonma daşlarla tikilmiş, günbez formalı tavanla örtülmüşdür. Qala 1964-cü ilden muzey kimi fealiyyet göstermeye başlamış, 2000-ci ilde YUNESKO-nun (UNESCO) Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır.

Qalanın adının etimologiyası ile bağlı müxtelif fikirler olsa da, onlardan en çox üstünde dayanılanı qalanın qızla bağlı efsaneye (bezi müelliflere göre Bakı xanının qızı) esasen Qız qalası adlandırılmasıdır. Efsaneye göre qardaşı (bezi menbelerde hökmdar atası) terefinden qalada saxlanan qız bu ezaba dözmeyerek özünü qalanın başından ataraq Xezer denizinin sularına qerq etmişdir. Qalanın adının diger yozumunna göre ise heç vaxt düşmenler terefinden feth edilmediyinden qala xalq arasında bakirelik remzi kimi Qız qalası adlandırılmışdır. Diger versiyaya göre ise qala evveller “Göz qalası” adlandırılmış, zaman keçdikce ise bu ad xalq deyiminde deyişerek “Qız qalası” şeklini almışdır.


Şerhler:
_NARCICEYI_ [OFF] (15.12.2015 / 17:37)
Maraqliditewekkur
»Sevgi Mesajları
»Sizden Gelenler
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7263 / 1384