canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Zevs heykeLi haqqinda

Zevs heykeli, yeni ondan qalanlar, Afinanin 150 km-e qeder qerbindeki Olympia sheherinde, ilk olimpiadalarin edildiyi yerdedir. Olimpiadalar esnasinda doyushler dayanar, dunyanin dord bir terefinden gelen atletler uchun bu heykelin qarshisinda merasimler edilermish. Zevs Heykeli miladdan evvel 450-ci ilde duzeldilmish, mebed ise chox daha evvel. Miladdan evvel 770-ci illerde olimpiadalar bashladiqdan sonra mebed chox sade olmushdur ve 13 metrlik neheng bir heykel elave olunmush. İller kechdikce insanlar yalniz tapinmaq uchun deyil, heykeli gormek uchun de burani ziyaret etmishler.
Miladdan evvel 200-cu ilde heykel berpa edilmish. Bundan sonra Romaya dashinarken yaralanib zedelenilmekden, 391-ci ilde olimpiadalarin qadagan edilmesi ile gosterilen maragin itirilmesinden, zelzelelerden, sellerden chox kohnelmish. Zengin bir Yunanli terefinden İstanbula getirilen heykel, 462de chixan boyuk bir yanginda tamamile yox olmush. Daha sonra 1829-cu ilde Olimposda heykele aid bezi parchalar tapilmish ve Fransaya aparilmishdir.
Zevs Heykeli e.e 450-ci ilde Yunanistandaki Olimposda (Olympia) insha edildi. Heykel, Yunanlilarin bash tanrisi Zevs uchun insha edilmishdir.
Zevs Heykeli, Afinadaki Parthenon Mebedi uchun Athena heykelini eden Phidias adli meshhur heykelterash duzeltmishdir. Taxta skelet uzerine qizil ve fil dishi metal parchalarin yerleshdirilmesiyle duzeltmishdir.
Zevs Mebedinin ichinde olan heykel, mebede, ancaq siga bilirdi, hetta oturaq veziyyetde tesvir edilen Zevs, ayaga qalxsa mebedin tavani yixilacaqmish kimi dayanirdi. Heykelin oturduldugu dosheme 6.5 metr genishliyinde ve 1metr yuksekliyinde, heykelin ozu ise 13 metr yuksekliyinde idi. Sag elinde zefer tanrisi Nikesi tuturdu. Sol elinde ise uzerinde muxtelif metallardan qaxmalar olan ve uzerinde qartal olan bir hokmdar esasi vardi. Qizil, abanoz, fil dishinden edilmish olan ve qiymetli dashlardan qaxmalarin oldugu Zevsun oturdugu taxt, heykelin ozunden daha tesir edici idi. Uzerinde, Yunan tanrilarinin


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7292 / 1229