canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dilin getirdiyi 70 günah

Bes dilin belasından nece nicat tapaq?
Hedislerde oxuyuruq ki, cehenneme geden insanların ekseriyyeti diline göre geder ve dil insana 70 günah qazandırar. Allah Teala Quranda dil nemetine işare ederek buyurur: "Ona (en heyretamiz nemetlerden olub, insanı diger canlılardan üstün eden ve beşer cemiyyetine ilahi vehyin gelmesine sebeb olan) beyan yolunu öyretdi (qelbinde olanları dilde sözler yaratmaqla başqasına çatdırmaq qüdreti verdi)". ("Rehman" 4).
Dil - ele bir nemetdir ki, insanlar onun vasitesile bir-biri ile ünsiyyet qurarlar. Başqa sözle desek dil bir insanın şexsiyyet meyarını ve ağıl terezisini müeyyen eder. (Tebyan)
İmam Eli (e) buyurur: "Her bir kesin şexsiyyeti dilinin arxasındadır". Ona göre de dil insanı xoşbext de ede biler, bedbext de. "Ey iman getirenler! Heç vaxt (siz kişilerden) bir deste diger bir desteni lağa qoymasın. (Lağa qoyulan) hemin deste onlardan yaxşı ola biler. Qadınlar da başqa qadınları (lağa qoymasınlar). Ola biler hemin deste onlardan yaxşı olsun. Bir-birinizde eyb axtarmayın ve bir-birinizi çirkin leqeblerle çağırmayın. (Mömini) imandan sonra fisq (günahkar adı ile xatırlamaq) pis ad qoymadır. Kim tövbe etmese, mehz onlardır zalımlar!". ("Hucurat" 11).
Bes dilin belasından nece nicat tapaq?
Hezret Peyğember (s) buyurur: "Her kim öhdesine götürse ki, iki çenesinin arasında olanı ki, dil olar, qoruyar, men onun üçün behişti öhdeme götürürem".
Bir nefer Hezret Peyğemberden (s) nicat yolunu soruşur ve Hezret (s) buyurur: "Dilini saxla".
İmam Eli (e) buyurur: "Allaha and olsun ki, inanmıram o bende ki, dilini qorumur, faydalı teqva ona çatsın".
Hezret Peyğember (s) buyurur: "İnsanların bir çoxu dil günahı ve belasına göre cehenneme gederler".
Bes dilin getirdiyi 70 günah hansıdır?
1. Qeybet. 2. Yalan. 3. İki dilli. 4. Böhtan ve iftira. 5. Möminin sirrini ifşa etmek. 6. Dolandırmaq. 7. Dedi-qodu. 8. Böhtan. 9. Lenet ve nifrin. 10. Tene. 11. İstehza. 12. Medh. 13. Qezebi bildirmek. 14. Ğina. 15. Çox gülmek. 16. Mübahise. 17.


[1] 2 >>

Şerhler:
Huri_Cahan [OFF] (17.01.2016 / 14:18)
Elhemdulillah Allah qorusun vizi dilimizin ve nefsimizin belalarindan Amin.her kim paylawdisa Allah ondan da razi olsun
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7225 / 1344