canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qurani-Kerimin xanımlar üçün en mühüm buyuruşları

Quran ilk növbede qadınlara hicabı tövsiye edir. Onu bir neçe ayede beyan edir:

Mömin qadınlara de ki, (başqalarının ayıb yerleri ve yad kişinin bedeni kimi baxılması haram olan şeylerle qarşılaşanda) gözlerini yumsunlar ve öz ayıb yerlerini (üz ve ellerinden başqa bedenlerinin her yerini yadların görmesinden) qorusunlar. Hemçinin öz zinet ve bezeklerini ve onların yerlerini (boyun, sine, saç, bilekler, baldırlar ve saireni, naçarlıqdan öz-özlüyünde) görünen (üst paltarları, el ve üz kimi şeyler) istisna olmaqla, üze çıxarmasınlar. Gerek (boyun ve sinelerinin örtülmesi üçün) baş örtüklerini (çekib) yaxalarına salsınlar ve zinet (ve zinet yer)lerini erlerinden, atalarından, qayınatalarından, oğullarından, erlerinin oğullarından, qardaşlarından, qardaşlarının oğullarından, bacılarının oğullarından, özlerinden olan (müselman) qadınlardan, kenizlerinden, şehveti olmayan qulluqçu kişilerden ve qadınlarla yaxınlıq qüdreti olmayan uşaqlardan başqa heç kese göstermesinler. (Ayağına xalxal taxmış qadınlar) gizletdikleri zinetlerin bilinmesi üçün ayaqlarını yere (berk) vurmasınlar. Ey möminler, hamınız (bütün cehetlerde) Allaha teref qayıdın ki, belke nicat tapdınız”. (“Nur” 31).

“Ey Peyğember, öz zövcelerine, qızlarına ve möminlerin zövcelerine de ki, örpeklerini örtsünler”. (“Ehzab” 59).

Bu iki aye Hezret Peyğemberin (s) heyat yoldaşları haqqında nazil olsa da, bütün qadınlara şamil edilir. Hicab bütün müselman qadınlarına aid edilen bir vacibatdır.
Quranın qadınlara verdiyi ikinci tövsiyesi budur ki, namehremlerle az ünsiyyetde olsunlar. Çalışsınlar ki, namehremler onu çox görmesinler. Ancaq bezen ele veziyyet yaranır ki, qadın ictimai, siyasi ve iqtisadi fezada iştirak etmeye mecbur olur. Hetta bele olan halda da bele, qadınların cemiyyeti kişilerden ayrılmalıdır. Xüsusile de eger qadın bezenibse.

Quran buyurur: “Vüqarla öz evlerinizde qerar tutun, ilkin cahiliyyet dövründeki (qadınlar) çıxdığı kimi (bezek-düzekli, hicaba riayet etmeden) camaat arasına


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7227 / 1340