canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Geceni yatmaq, yoxsa oyaq qalmaq daha faydalıdır?

Cavab:Ehli-beyt hedislerinden birinde buyurulur: «Alimin yuxusu cahilin ibadetinden üstündür». Maraqlıdır, nece ola biler ki, yuxu ibadetden üstün olsun? Başqa bir sual: mürebbe baldan üstün ola bilermi? Hamı bilir ki, bal misilsiz bir nemetdir ve onu mürebbe ile müqayise etmeye deymez. Bes bala sirke qatışsa nece? Elbette ki, bele baldan mürebbe yaxşıdır.
Sözsüz ki, ibadet yuxudan üstündür. Amma nadan insanın ibadeti, adeten, «qatqı»lı olur. Bu ibadetde riya, başqalarının nezerini düşünmek, fikir dağınıqlığı kimi menfi elementler kifayet qederdir. Alim ise yuxunu ibadete «çevrimeyi» bacarır. O, yatarken destemaz alır, dua oxuyur, sağ terefi üste yatır, en esası ise yuxunun vaxtını ve müddetini düzgün teyin edir.
Amma başqa bir hal da var. İnsan geceni oyaq qalıb, ibadete meşğul olur. «İsra» suresinin 79-cu ayesinde buyurulur: «Gece yarı oyan ve gece namazı qıl. Olsun ki, Rebbin seni uca meqama qaldıra».
«Secde» suresinin 16-cı ayesinde oxuyuruq: «Onlar ibadet üçün yataqlarından qalxar».
İmam Baqir (e) buyurur: «Oruc alov qarşısında siper olar, sedeqe günahları mehv eder ve gece oyanıb ibadet eden insanı Allah yad eder».
Beli, gecenin esrarengiz menzeresi, elece de, sükutu insan tefekkürünü oyadır. İnsan bütün bu inceliklerin xaliqine yol axtarır.
Derdsiz insan yoxdur. Gecenin yarısı derdini Allahdan başqa kime deyesen?! Dostların, qohumların qapısı bağlı, idarelerin qapısında qıfıl! Yalnız bir olan Allahın qapısı açıq! Beli, bele bir meqamda ibadet yuxudan üstündür!


Şerhler:
Melodiya~Dojdya [OFF] (17.03.2016 / 01:46)
ALLAH razi olsun .. cox gozel...
Neyaziramolmur [OFF] (11.02.2016 / 03:21)
cox yaxsi bir sozle eladi beyendim cox sagol
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7233 / 1266