canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Dodaq boyasinin (pomadanin) tarixi

En köhne çağlarda qadınlar Dodaq boyası olaraq rengli gile ya da vişne kimi meyveleri istifade edirdi.
İlk çağ qadınlarının Dodaq boyasını daha yaxşı görünmek üçünmü yoxsa kişileri qorxudub qaçırmaq üçünmü istifade etdiyini bilmirik.
Qedim Misir 'de tebii pigmentler ve heyvan yağları qarışdıraraq günümüz pomadalarının temeli yaradılmışdı. Qırmızı gülle ve demir oksid reng vermeleri üçün istifade edilirdi. Ancaq bunlar pas iy verirdi. Bu pomadaları daha yaxşı iy verer hala getirmek üçün pomadalara müxtelif maddeler elave olunmuşdu.

Köhne dövrlerde soylu Yapon qadınların sıx makiyajla izdiham arasına çıxmasına icaze verilmirdi. Soylu qadınlar makiyajlarında ağ ve qara istifade edirdiler
Okeanada qadınların Dodaq boyasının temel maddesini bezi kiçik yumşaqcalar meydana getirirdi. Bu yumşaqcalar Dodaq boyasını parlaq qırmızı edirdi.
Orta esrlerde Papa qadağan etdiyi üçün qadınlar makiyaj etmirdiler. Bir neçe yüz il makiyajdan uzaqlaşılmış olsa da sonradan sıx bir şekilde istifade edilmeye başlandı.
On yeddinci esrde İngilterede parlament kişileri qoruyan bir qanun çıxarmaq mecburiyyetinde qalmışdı. Evlilik evveli makiyajla gözelleşen qadınların evlilik sonrası makiyajsız halını görüb bunu beyenmeyen kişilerin boşanmaları asanlaşdırılmışdı. Makiyajsız çirkinlik gerçek bir boşanma sebebi idi.
On sekkizinci esre gelindiyinde Dodaq boyası yalnız qadınlar deyil kişiler arasında da son derece meşhur idi. Fransız mühakime sisteminde vezifeli kişiler carmin ve yağı qarışdıraraq pomada edirler ve bunu dodaqlarına tetbiq edirdiler.
Dodaq boyası bildiyimiz formaya ilk defe 1915-ci ilde geldi. Bir neçe il sonra gündelik verdiş halına geldi


Şerhler:
HeYaT_QISa [OFF] (11.02.2011 / 13:46)

HeYaT_QISa [OFF] (11.02.2011 / 13:46)
uww
»Maraqlı Faktlar
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7267 / 1358