canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
EMELSİZ ELM ve ELMSİZ EMEL

Beli, İslam o qeder elme qiymet verir ki, alimin qeleminin mürekkebi şehidlerin qanından üstün sayılır. Amma hansı alimin mürekkebi - o özü bir ayrıca behsdir. İslam alime peyğemberin varisi kimi baxır. İslam mentiqine göre peyğemberlere benzer ezemet var alimlerde. İslam mentiqine göre, alime baxmaq - ibadetdir. İmam Cefer Sadiqden (e) buyurulur ki, alimin ölümü İslamın vücudunda evez olunmayan bir boşluq yaradar. Yeni, İslam bu qeder alime qiymet verir. Deyir, eger o, dünyadan getse, İslamın vücudunda, İslamın bedeninde bir boşluq yaranar ki, heç ne ile doldurmaq mumkün olmur. Şehid olan rehmetlik böyük alimimiz Mütehherri üçün de bu söz deyilmişdi. Elece de Ellame Tebatebainin, Muhemmed Teqi Ceferinin, Ayetullah Behcetin, Ayetullah Fazil Lenkerani ve bir çox başqa zirvelerin dünyadan getmeleri ile bağlı boşluq üçün hele doldurulmayıb.

Qayıdaq o mövzuya ki, kimdir hemin o alim ki, bu qeder meqamı var - mürekkebi şehidin qanından üstündür. Peyğemberin (s) varisidir. Cennetdeki derecesinin peyğemberlerle çox az ferqi var. Peyğemberlere benzer ezemeti var. Allah yolunda cihad edir, mücahide edir. Cahiller arasında olanda, onu benzedirler ölüler arasında bir diriye.

Bu keyfiyyetler bütün bilenlere mexsus deyil. İslam deyir, bir başqa mesele de var orada: mesuliyyet. Bu elm onlara mesuliyyet verer. Bu elm insana ferdi mesuliyyetler verer. Bu elm insana ictimai mesuliyyet verer. Bu elm insana vücudi mesuliyyet verer. Eger o mesuliyyetler olarsa, eger emelen de o bildiyini mesuliyyetine uyğun çalışarsa, o zaman Allah yolunda mücahid olar alim, o zaman bu deyilen meseleler ona aid olar.

Dinimiz insanın her baxımdan mesuliyyetli olmasını isteyir. Allah Teala Qurani-Kerimde buyurur: “And olsun senin Rebbine, onların hamısından etdikleri emeller baresinde soruşacağıq”. (“Hicr” suresi, aye 92-93).

Mesuliyyet, vücudi qeyret anlayışına yaxın olan bir anlayışdır. Demek, mesuliyyetin olmaması, insanın vücudi qeyretden mehrum olmasına getirib çıxarır. İmam Eli (e)


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6432 / 1418