canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Tenqidden Nihilizme geden yol

Tenqidçilik ve ya nihilistlik. Göresen hansı daha rahatdır? Yeqin ki, nihilistlik. Çünki, nihilizmde quruculuq yükü olmadığı üçün, bu mövqeni tutan insanın kiminse terefinden sehvinin tutulması ehtimalı minimumdur. Tenqid ise ayrı. Burada tehlil gerek, düzgün formalaşdırılmış ve formule edilmiş mövqe gerek, qurucu yüklü teklifler gerek ve s. Amma her şeyin rahatlıq aspektinden baxılması düzgün olmaz axı. Gerek onu da düşünek ki, göresen onlardan hansı insanlara ve topluma daha faydalıdır? Hansı daha qurucu ve daha müalice effektlidir?

***

Tenqid ve nihilizm behsi gözlenilmez terefden aktuallaşdı. Bele ki, medianın flaqmanlarından olan yazarların günümüzün en tehlükeli tendensiyalarına reaksiyası bendeyi-heqire adekvat görünmedi. Bele ki, son günler deyerli metbu sehifelerinde eyni ruhlu fenomen üze çıxdı. Bunlar, gözlenilen ve sırf mürtece xarakterli qanun deyişilikeri ile bağlı idi. Bezen qanunun hedefleri olan subyektler ve netice etibarile ictimai tesisatların özü de deyerli qelemlerin hedefine çevrildi. Yuxarıda seslendirdiyim suallar da mehz bu sebebden ireli çıxdı.

***

3-cü sektorla bağlı veziyyet her zaman tenqid olunmalıdır. Eslinde bu, vetendaş cemiyyetinin mövcudluq felsefesinden ireli gelen prinsiplerdendir. O da sirr deyil ki, bu sektorda yüksek peşekarlar ve vetendaş fealları ile yanaşı, seviyyesiz insanlar da mövcuddur. Her yerde olduğu kimi. Amma son deyişilikere etiraz prosesinde mehz birinciller – vetendaş mövqeli peşekarlar öne çıxdılar ve sistemli müdafieni teşkil etdiler. Bu da tebiidir. Ve teqdirelayiqdir.

***

İnanc mühiti. Sovetden sonra ilk nefeslerini almağa başlayan bir meneviyyat daşıyıcılarının mühiti. Çox kövrek özüneqayıdışın ilk addımlarını atan bir camee. Tebii ki, burada da semimi inanc insanları ile yanaşı, hoqqabaz ve riyakar obrazların da olması heç kese sirr deyil. Ve bunların şeksiz mövcudluğu ve ziyanlılığı öz yerinde, amma baş veren olayları hele de tam hezm ede bilmeyen ve eslinde köklü olaraq ne baş vere


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İslam Dini
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 6440 / 1331