canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
"İnsanın ilk medeni tekamülü: Biz hamımız göbeklit

"İnsanın ilk medeni tekamülü: Biz hamımız göbeklitepeliyik!"

İnsanın bioloji tarixi milyon iller öncesine gedir. Ancaq mahiyyet etibariyle insanın tarixi onun ilk medeniyyet qurduğu andan başlayır. İnsan medeniyyet qurduğu ana qeder öz insan mahiyyetini derk etmemişdir.
İnsan sosial, siyasi, felsefi, iqtisadi olaraq insan statusunu bundan sonra aldı. Mehz özüne medeniyyet quraraq.
Medeniyyet özü tekamüldür. Bu inqilabi tekamülden sonra insan dünyaya hakim oldu.

İnsan cemiyyetleri formalaşdıqca genişlendi. Medeniyyetin ilkin formalaşdığı erazilerden başqa coğrafiyalara köçdü. Hemin yeni coğrafiyalara gelen insanlar özlerini o yerlerin sakinleri olaraq adlandırdılar ve kimliklerini başqa formada tesnifatlandırmağa başladılar.

İnsanların bir-birine qarşı siyasi-iqtisadi menafelerini temin ede bilmek üçün başqa kimlik zeruri idi. Deyişen sadece coğrafi amilin getirdiyi yenilik de deyildi. Düşünce ve inanclar da siyasi-iqtisadi menafelere xidmet etdirildi. Mehz buna göre de ferqli dinler formalaşdırıldı.

Yeni, insanların bir-biriyle mübarizesi üçün ferqli kimlikler, dinler, baxışlar, etno-coğrafi xüsusiyyetler gerekli idi. Bir tayfaya hücum eden diger tayfa üzvlerine nece deye bilerdiler axı siz bunlarla eyni düşünceden, eyni kökden ve en esas da ilkin eyni medeniyyetden gelirsiz?
Deyildi ki, onlar düşmendiler. Sizden ferqli düşünürler, sizden ferqli yerde yaşayırlar, sizden ferqli şeye inanırlar, sizden ferqli tayfa, milletdiler.

İnsanın ilk medeniyyet ocağı bugünün en son tapıntılarının aşkarladığına göre Türkiyenin cenub-şerqinde olan, Mesopotamiyanın şimal-qerbi kimi bilinen Göbeklitepe adlandırılan yer hesab olunur. Texminen 12 min ile yaxın tarixi olduğu bildirilir.
İnsanoğlu buralarda yerleşdi, birleşdi, qurdu, düşündü, formalaşdı ve medeniyyet yaratdı. Hemin medeniyyeti de ötürdü geleceye.

Bugün üzerinden min iller keçse de insanlıq öz vahid kökünden çox sahelere parçalanmış formadadı. Bugün dünya ingilise, almana, çinliye, erebe, türke,


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 649