canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ukraynalıların, macarların, türklerin ümumi ecdadı

Ukraynalıların, macarların, türklerin ümumi ecdadı - QIPÇAQLAR

Azerbaycan xalqının soykökünün formalaşmasında iştirak etmiş türk etnosuna - qıpçaqlara hesr olunub. Bir sıra Avropa xalqlarının, o cümleden macarların, ukraynalıların, moldovalıların soykökünün formalaşmasında böyük rol oynamış qıpçaqlar tarixde böyük iz qoymuş etnosdur. Xristian türklere mexsus qedim irsin, yazılı abidelerin müelliflik hüququna sahib olan qıpçaqların tarixdeki rolu daim tehrif olunub. “Sesli tarix” verilişinin “Qıpçaqlar” bölümünde sizleri proqramın aparıcısı, tarix üzre felsefe doktoru, BDU-nun Arxeologiya ve etnoqrafiya kafedrasının dosenti Kerem Memmedlinin bu etnosla bağlı açıqladığı maraqlı faktlarla tanış olmağa devet edirik.

Soy kökümüzün formalaşmasında iştirak etmiş xalq - qıpçaqlar!

Türk xalqları tarixinde şanlı ve ya şanlı olmayan izler buraxan tayfalardan biri qıpçaqlardır. Qıpçaqlar hazırkı türk xalqlarının ekseriyyetinin, o cümleden Azerbaycan türklerinin tarixinde soy kökünde yaxından iştirak etmiş türk xalqlarından biridir. Qıpçaq formasında işlenen bu söz Çin menbelerinde “kinça” şeklinde keçir. Avropa menbelerinde “kuman”, “polovets”, ereb menbelerinde ise “kifçak” ve ya “qıpçaq” formasında işlenir. Bu sözün etimologiyasını hem onların tamgası, hem de xarici görünüşü baxımından izah etmek olar. Orta esrlerde xarici görünüşe göre ayrı-ayrı xalqlara ad verilmesi çox geniş yayılmışdı. Onlardan biri de qıpçaqlar idi. Çin dilinde “kinça” göy gözlü, sarı saçlı adam demekdir. Hetta Çin mifologiyasında göy gözlü, sarı saçlı adamlar haqqında danışanda onların kinça olduğu nezere çarpır. Avropa, slavyan dillerinde, yunan ve latın menbelerinde rast gelinen “kuman”, “polovets” formasına geldikde, kuman sarışın, beyaz, ağ derili menalarını verir.

Ukraynalıların dövlet bayrağında qıpçaq tamğası

Ereb menbelerinde, xüsusile Muhammed bin Nesr el-Mervazinin eserlerinde ise bu ad qıpçaq ve qıfçaq şeklinde işlenir. Bu ise birbaşa onların totemi ile bağlıdır. Bele ki,


[1] 2 3 ... 9 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7348 / 638