canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Azerbaycanı sirleri Tarixin qadınları...Tariximiz

Azerbaycanı sirleri

Tarixin qadınları...Tariximizin qadınları..

Filosof Heyninin “dünyanı qadınlar idare edir, ancaq tarix kişilerin adına yazılır” sözü eslinde Azerbaycan qadınına aid deyil. Azerbaycan tarixinde qadınların rolu kişiler qeder beraber olub. Tariximizde qadınların qoyduğu izler nezer salsaq görerik ki, Azerbaycan qadını hem serkerde, hem lider, hem siyasetçi hem de gözel Ana obrazında olublar.
Qedim türklerde qadınların rolu çox böyük idi. Xatun rütbesi xaqan rütbesi qeder ali ve yüksek idi. Türk qadını döyüşde erinin yanında silahla döyüşürdü. Tarixde meşhur Amazonların Azerbaycan erazisinde yaşaması Heredotun, Homerin eserlerinde de xüsusi qeyd edilir.
Tariximizde ilk qadın serkerde Tomris Xatun olub. e.e. 530-cu ilde baş vermiş döyüş neticesinde Kirin qoşunları tamamile darmadağın edilmiş, Tomiris öz dövletinin müsteqilliyini ve erazi bütövlüyünü qoruyub saxlamışdı.
Roma imperiyası zamanı qedim Azerbaycan dövleti olan Albaniyaya olan yürüş zamanı qadın döyüşçülerin de adı tarixçiler terefinden çekilir. verirler. Roma tarixçisi Appian yazır ki, romalılara qarşı kişilerle beraber qadınlar da vuruşurdular ve döyüşden sonra "girov götürülmüşler ve esirler arasında kişilerden az yara almayan çoxlu qadın var idi"
Ereb xilafetine qarşı müharibede Babekin xanımı Zernise, XII esrde Atabeyler dövletinde Mömine xatun yenilmez iradeli qadın, uzaqgören diplomat olmuşdur. Atabeyler dövletinin başında duran Mehemmed Cahan Pehlevanın ve onun ölümünden sonra Sultan Qızıl Arslanın arvadı olmuş İnanc xanım, sonuncu Atabey Özbeyin arvadı Mehrcan xanım böyük siyasi ve dövlet xadimleri olmuşlar.
Mehseti Gencevi dövrün rejimine üsyankar şaire qadın, ilk diplomat xanım Sara Xatun, Şah İsmayıl kimi serkerdenin dünyaya getiren Alamşahbeyim, Şah İsmayılın xanımı Taclıbeyim, I Şah Tehmasibin qızı Perixan xanım, Şah İsmayıl Xetainin qızı Mehinbanu Sultan, Şirvanşah Xelilullanın arvadı Peri xanım, Şah Abbasın anası Xeyransa beyim, Qubalı Feteli xanın arvadı Tuti


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7351 / 1258