canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çip texnologiyası

Dünyanın en vacib emteelerinden biri yarımkeçiriciler ve çip texnologiyasıdır. 5-6 trilyon dollarlıq senayenin ve gelecekle bağlı (süni zeka, 5G, maşınqayırma ves) bütün texnologiyaların esasını teşkil edir. Keçen il pandemiyaya göre bu sahede problemler yaranmışdı, ne qeder sektora tesir etmişdi.

Bu sektorda müxtelif şirketler olsa da, esas üstünlük Amerika, Çin, Cenubi Koreya ve Tayvan şirketlerindedir. Ele Amerika ile Çinin esas mübarize-reqabet apardığı sahelerdendir. Bu sahede araşdırma aparan, istehsal eden ve yığım ve testing eden ve ya hamısını eden şirketler var. Amma istehsal işinin yarıdan çoxu bir Tayvan şirketine (TSMC) aiddir. Neçe ildir ele bu şirketin kime çip satıb satmaması ile bağlı müzakireler gedir. Meselen Amerika onların Huawei’e çip satmasına sanksiya qoydu. Çin her il 300 milyard dollardan çox yarımkeçirici idxal edir ve çoxunda Amerika texnologiyasından asılıdır. Bunu da azaltmağa çalışır.

Texnologiyanı ve tebii resursları idare etmek iqtisadiyyatı idare etmeyin esas hisselerinden biridir. İndi Hong Kongu görenden sonra maraqlıdır Tayvan üzerinde hökmranlıq nece deyişecek ve Çin Tayvana siyasi ve herbi tezyiqleri artırar mı? Hem de Intel, Qualcomm, Micron, Nvidia, Samsung kimi böyük şirketlerin ve bezi Avropa şirketlerinin de daxil olduğu bazarda dinamika nece deyişecek. Bu arada çip istehsalı üçün çoxlu su ve enerji lazımdır. Bu da tebii resurslar üzerinde mübarizeni güclendirecek.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7351 / 1250