canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
F-16 qırıcı teyyareleri

Dünyada beşinci nesil qırıcıların yaradılması ve tekmilleşdirilmesi sahesinde ciddi çalışmaların aparılmasına baxmayaraq, dünyanın aparıcı dövletlerinin herbi hava qüvvelerinin esasını dördüncü nesil döyüş teyyareleri teşkil edir.
Dördüncü nesil döyüş teyyarelerinin en güclü ve meşhur siması ise ABŞ istehsalı olan F-16 Fighting Falcon ("Hücum eden ve ya Savaşan Şahin") teyyaresidir.
İlk defe keçen esrin sonlarına doğru semalara qalxan F-16 döyüş teyyareleri ABŞ-ın ve ona müttefiq olan iyirmiden çox ölkenin HHQ-nin esasenı teşkil edir.
"Savaşan Şahinin" yaradıcısı olan General Dynamics şirketinin reklam broşürlerinde 1982-ci ilin yayında İsrail Herbi Hava Qüvvelerine mexsus olan F-16 qırıcılarının Livan ve Suriyanın semasında 45 eded MiG (Rusiya) teyyaresini mehv etdiyi bildirilir.
F-16 teyyarelerinin sayına göre dünyada birinci yeri ABŞ, ikinci yeri Türkiye HHQ-leri tutur, üçüncü yerde ise İsraildir.
Türkiye HHQ-leri PKK terrorçularına zerbeler endirmek üçün her zaman F-16 teyyarelerinden istifade edir. Suriyadakı vetendaş müharibesi başladıqdan sonra, Türkiye F-16 teyyareleri ölkenin hava mekanına daxil olan Suriya Herbi Hava Qüvvelerinin bir neçe teyyaresini mehv edibler.
2018-ci ilin noyabrında Türkiyenin F-16 teyyaresi, ölkenin hava mekanını pozmuş Rusiyanın Su-24M hücum teyyaresini mehv etmişdi. Bu hadise iki ölke arasındakı veziyyetin gerginleşmesine getirib çıxarmışdı.
F-16 Fighting Falcon 20 millimetrlik altılüleli M61A1topu ile silahlanmışdır ve 9 asma nöqtesine malikdir. Teyyarede müxtelif idareolunan raketler, tenzimlenen ve serbest düşen bomba növleri de daxil olmaqla, müxtelif bomba silahları quraşdırıla biler.
F-16 döyüş teyyaresinin qiymeti 34 - 50 milyon dollar arasında deyişir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7351 / 1250