canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bretton-woods razilaşmasınin legvi

Esrin cinayeti hesab olunan amerika prezdenti kennedinin olumunun arxasindaki guc, xalq arasinda mason adi ile bilinen qlobal sermaye idi.Kennedinin olumunde meqsed qlobal sermayenin butun dunyanin ekonomik sistemini ele kecirmek idi.Bunun onundeki engel ise 1945-lerden yaradilmis bretton-wods razlasmasi idi. Bretton-wods razlasmasina gore butun olkeler valyutalarini dollara, dolllar ise qizila indekslenmisdi. Yani qizil olmadan valyuta eskinasi cap etmek, yoxdan para yaratmaq mumkun deyildi. Bu ise qlobal sermaye ucun deli gomleyi kimi idi. Bu deli gomleyin mutleqi cirib bu gomlekden qurtulmaq lazim idi.Yani,bretton-wods sistemi legv edilmeli idi.
Bunun ucun ise amerikanin valyuta rezevrlerinin eritmekle amerikani bretton-wods sistemin legv etmeye mecbur etmek lazimdi. Valyuta rezervlerini eritmek ucun ise boyuk miqyasli savas lazim idi. Savasin onunde ise 2 engel var idi. Biri amerika prezdenti con kennedi digeri ise vyetnamin diktatoru Diem idi. Her ikisi vyetnamda baslayacaq olan savasa qarsi idiler, ve bu savasin baslamasini engelleyirdiler. Her ikisi de 20 gun araliqla (2 noyabr ve 22 noyabr) oldurulduler. ve belece vyetnam savasinin onundeki engeller qalxdi.
Baslayan bu savasla amerikanin valyuta rezervleri eridi ve neticede amerika qizila indekslenmis dollar sistemini-bretton vods sistemini legv etmeye mecbur oldu.
Zaten qlobal sermayenin istediyi de bu idi.Deli gomleyinden qurtulmus qlobal sermaye KISMI REZERV SISTEMI deyilen sistemle yoxdan para yaratmaga ve bu parani dunyanin ekonomik sistemine daxil etmeye basladi. ki, ekonomik sisteme yoxdan yaradilmis "artiq" para daxil oldugu ucun o gunden bu gune kimi dollar basda olmaqla butun valyutalar real mehsul qarsisinda surekli infilyasiyaya ugrayaraq deyerden dusmekdedir.40 il evvelki dollar ile indiki dollarin eyni deyerde olmamasinin sebebi budur. 40 il evvelki dollar hazirki dollardan en azi 10 defe deyerli idi.

ps: kismi rezerv sistemi ile yoxdan para yardilmasinin mexanizmini internetden


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7360 / 1087