canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Berber seneti

Azerbaycanda berberxanalar son illerde trende çevrilirler. Ve yeqin ki, fikir vermisiz esl berber salonunun yanında qırmızı-mavi-ağ rengli bir çubuq asılır.

Berber peşesi qedim peşe sayılır. Evvelki zamanlarda berberler yalnız saç ve saqqal kesmekle meşğul deyildiler: siğilleri müalice edirdiler, sümükleri yerine salırdılar, hetta hicama edirdiler.

En meşhur xidmetleri ise qan tökme idi: orta esrlerde "pis" qandan qurtulmaq çoxlu xesteliklerin müalicesinde tesirli bir metod sayılırdı. Buna göre her berberin 1 çubuğu (xeste qanının daha yaxşı axması üçün), bint ve 2 qabı var idi (biri sızılan qan üçün, digeri ise zeli saxlamaq üçün).

Tibbi prosedurlardan sonra avadanlığı qurutmaq üçün berberxananın çölüne qoyurdular. Bu aletler qısa müddetde berber fealiyyetinin simvolu oldu. Sarğı, çubuq ve qan üçün qab gören her yoldan keçen bu müessisenin fealiyyetini başa düşürdü.

Berberxanalarda qan tökme çoxdan debden çıxıb ve berberler müalice ile meşğul olmağı dayandırdılar, lakin simvol qalıb. Çubuq daha böyük ve ince hala getirildi ve üç renge boyamağa başladılar: ağ - bint simvoludur, qırmızı - arteriya qanı, mavi ise venoz qanı gösterir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7472 / 1020