canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Azerbaycan – valehedici ölke

The Telegraph, Böyük Britaniya
17.03.2021

Müellif: Ceyms Stivort
Azerbaycanın şimal-şerqinde yerleşen ucqar dağda yaşlı kendli ile Nuh haqda söhbetleşirem. Meleksima yaylıq bağlayıb, üstünden de papaq geyib. 80 yaşlı Meleksimanın (o, yaşını deqiq bilmir) qoza benzeyen sert üzü qırış-qırış idi. O, gümüşü rengli çaydana bulaq suyu yığır. Qadından bir efsane haqda soruşuram. Hemin efsaneye göre, Xınalıq kendinin sakinleri Nuhun neslindedir. Bibliyada adı keçen denizçi heqiqetenmi bu dağlıq mekana lövber salıbmış?

“Nuh?”, - deye Meleksima soruşur ve gülümseyir: “Burada mene okean göstere bilersinizmi? Nuh heç müselman bele, olmayıb”.
Xınalıq kendinde ne borudişler var, ne zebralar. Amma bura Ehdi-Etiqde tesvir edilen yeri xatırladır. Azerbaycanın en ucqar kendlerinden biri olan Xınalıq derin dere üzerindeki dağ qollarından birinde yerleşir. Etrafda sükut hökm sürür. Odur ki, dere ile axan çayların sesi eşidilir. Etrafdakı dağlarda tebii qaz alovlanır. Bu, sanki ilahi elametdir. İslamdan, hetta yehudilerin Nuh haqda yazdıqlarından qabaq azerbaycanlılar zerdüştlük dinine ibadet edibler. Böyük Pilini hesab edirdi ki, sehri mehz alova sitayiş etmiş zerdüştler keşf ediblermiş...
Köhne verdişleri tergitmek çetindir. Odur ki, Azerbaycan üçün en sevilen ad “Odlar yurdu” olaraq qalır.

“Her halda”, - deye Meleksima davam edir: “Her kes bilir ki, bu kendin esasını melekler qoyub. Onun adı Nebi idi. Allah onu bu vadide mescid tikmek üçün göndermişdi. Ola biler ki, Nebi buraya Nuhla birlikde gelib. Men deqiq bilmirem. Ancaq bu, heqiqetdir. Çöreye and içirem ki, bu, beledir”.
“Çöreye?”, - deye soruşuram.

“Elbette ki. Axı çörek Qurandan da qabaq olub”, - deye o cavab verir.
Qafqazda çoxsaylı xalqlar yaşayır. Amma elçatan ve en maraqlı ölke Azerbaycandır. Doğrudur, Gürcüstan turizm baxımından çox meşhurdur. İtaliyanın “Ryanair” aviaşirketi 2020-ci ilin yanvarından etibaren Ermenistana da birbaşa uçuşlar heyata keçirir. Azerbaycan ise keşf edilmemiş mekan olaraq


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7487 / 835