canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Britaniya-ABŞ tandemi yeni dünyanı nece görür?

Anqlo-sakson aleminin 2 lider dövletinin yeni tehlükesizlik strategiyalarında Rusiya cari merhelede problem yaradan regional güc, Çin ise esas ve yegane strateji reqib kimi qeyd olunur.


Böyük Britaniya özünün yeni müdafie ve xarici siyaset strategiyasını tertib edib. Helelik 100 sehifelik senedin tam metni açıqlanmasa da, onun önemli hisseleri dünen – martın 16-da yerli mediaya ötürülüb. Sened “soyuq müharibe”nin bitmesinden beri bu istiqametde hazırlanan ilk vizyon senedi olmaqla, “Brexit”den sonra Böyük Britaniyanın müsteqil oyunçu kimi dünyada, beynelxalq siyasetde öz yerini ve missiyasını yeniden müeyyenleşdirmek niyyetinin ifadesi sayıla biler.

Strategiyada hazırda Britaniyanın tehlükesizliyine en ciddi tehdid menbeyi kimi Rusiya Federasiyası gösterilir. Yeni Rusiya faktiki olaraq, düşmen elan edilir ve Moskvadan qaynaqlanan tehlükelere bütün istiqametler üzre feal şekilde müqavimet gösterileceyi ve onların qarşısının alınacağı bildirilir. İlk baxışdan bu deyerlendirmeden bele netice çıxarmaq olar ki, Britaniya müasir dünyada Rusiyanı 1 saylı problem kimi görür. Amma strategiya senedindeki diger analizlere nezer salanda bele olmadığı, eslinde 1 saylı problemin ve esas strateji reqibin Çin Xalq Respublikası olduğu qenaetine gelmek mümkündür.

Çin haqqında Rusiyaya münasibetde olduğu qeder sert cümleler qurulmasa da, “Britaniya ve onun müttefiqlerinden ferqli deyerlere malik olan bu avtoritar dövlet” (sitat seneddendir) Britaniyanın iqtisadi tehlükesizliyi üçün en böyük tehdid kimi qiymetlendirilir. Çinin qlobal hökmranlığını engellemek meqsedile Britaniya Hind-Sakit okean regionunda öz tesirini artırmağa qerar verib.



Bu istiqametde emeli addım da atmağa hazırlaşan Boris Conson hökumeti 2021-ci ilin sonuna qeder “Queen Elizabet” aviadaşıyıcısını müşayietçi zerbe qruplaşması ile birlikde bölgeye göndermeye hazırlaşır. Bu, o demekdir ki, Britaniya ABŞ-in Çinle bağlı siyasetine qoşulur ve müttefiqine bu uzunmüddetli reqabetde feal destek


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 900