canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
“Neftçi”nin 84 yaşı tamam olur

“Neftçi” Peşekar Futbol Klubunun yaranmasının 84 ili tamam olur.

Komanda 1937-ci ilin mart ayının 18-de Bakıdakı neft senayesi işçilileri terefinden yaradılıb.

Hemin dövrde rus dili işlek olduğu üçün komandanın ilk adı “Neftyannik” olub. Komandanın geyiminde ve embleminde de onun neftçilere mexsus olduğunu bildiren nişaneler eks olunub. Emblemde neft buruğunun fonunda kiril elifbasının “H” herfi – “Neftyannik” sözünün birinci herfi idi.

Tebii ki, “qara qızıl”ın da rengi formanın esasını teşkil etdi. Hemin dövrde neftle beraber “ağ qızıl” adlandırılan pambıq da Azerbaycan SSR-in şöhretlenmesinde neftden az rol oynamadığından qerara alındı ki, pambığın rengi de formada eks olunsun. O vaxtdan Azerbaycan futbolunun tarixine çevrilen “Neftçi” ağ-qara renglere sadiq qaldı.

“Neftçi” ilk resmi matçını 24 may 1937-ci ilde keçirib. Bu, hemçinin, komandanın debüt oyunu idi. SSRİ Kubokunun 1/64 finalında o zaman “Neftyannik” adlanan komanda Bakının “Dinamo” stadionunda 5 min azarkeşin izlediyi matçda İrevan “Dinamo”sunu 1:0 hesabı ile meğlub etmişdi. Pavel Ştirlinin 87-ci deqiqe vurduğu qol “Neftçi”nin tarixinde ilk qol idi. Hemin oyunun hakimi Tbilisiden olan Nikolay Larionov olmuşdu. Komandanın baş meşqçisi Aleksandr Qnezdov, kapitanı ise heyetdeki yegane azerbaycanlı Memmed-Eli İsmayılov idi.

“Neftçi” Azerbaycan futbol tarixinde bir çox ilke imza atıb. Komanda SSRİ çempionatlarında en böyük uğurlarından birini 1966-cı ilde qazanıb. Klub vaxtile “kiçik Avropa çempionatı” adlanan SSRİ çempionatının güclüler destesinde fexri kürsüye yükselen ilk ve yegane Azerbaycan klubudur. Ehmed Elesgerovun başçılıq etdiyi “Neftçi” hemin il SSRİ çempionatının bürünc medalına sahib çıxıb.

Azerbaycan klubları arasında ilk defe Avrokuboklarda qrup merhelesine yükselmiş komanda da “Neftçi”dir. 2012-ci ilde ardıcıl ikinci mövsüm çempion olan “ağ-qaralar” Çempionlar Liqasına vesiqe qazanmış ve mübarizeye ikinci merheleden başlamışdı. “Flaqman” bu merhelede Gürcüstan çempionu


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 910