canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
SURİYA MÜNAQİŞESİ VE TÜRKMENLER. TÜRKMENLERİ BİZİM

Martın 15-de Suriyada “ereb baharı”nın 10 ili tamam oldu. Suriya münaqişesi onminlerle insanın ölümü, 11 milyondan çox insanın ölke daxilinde ve xarice köçü, şeherlerin yerle-yeksan olması ile neticelendi. Hazırda planetin en qanlı münaqişesi olan Suriya münaqişesinde zerer gören en böyük etnik qruplardan biri de türkmenlerdir. İraq türkmenleri kimi Suriya türkmenleri Azerbaycana bağlı, bizimle eyni kökden olan xalqdır.
Suriyada 2 milyona yaxın türkmenin yaşadığı ehtimal olunur. Türkmenlerin Suriyaya gelişi Selcuqlular dövrüne tesadüf etdiyi bildirilse de, bezi alimlere göre, 5-6-cı esrlerde türk tayfalarının böyük köçü zamanı Suriya erazisine yerleşen türk tayfaları olub.

Yeri gelmişken, mezarı Suriyanın şimalında yerleşen ve Osmanlı dövletinin qurucularının ulu babası hesab olunan Süleyman şah Suriyaya mehz Azerbaycan erazilerinden köçüb. Bu ve diger faktlar Suriya türkmenlerini Azerbaycan ehalisi ile qohumluğunu sübut edir.
Hazırda türkmen tayfaları esasen Suriyanın şimal-qerb bölgelerinde, elece de Tartus, Laziqiyye, Hums şeherleri ve etraf erazilerde, Cubab el Zeyt, el Sabuniyye, Nezariyye, Cevsiyye, el Zirae, el Qesir, Ercul Suriya erazisinde, el Nesriyye, Qarun, Berima kendleri ise Livan erazisinde yerleşen türkmen kendlerinde yaşayır. Daha doğrusu müharibeden evvel kompakt yaşayıblar. Hazırda onların ekseriyyeti Türkiye, Livan kimi ölkelere köçüb.

Suriyanın Livanla serhedinde, Helebde ve etrafında 1 milyondan çox türkmenin yaşadığı ehtimal olunur. Hemçinin 1967-ci ilde İsrail terefinden işğal olunana qeder Colan tepeleri erazilerinde yaşayıblar. Colanda 12 türkmen kendi olub, onlar esasen bayat ve efşar tayfaları mensubları olub. Ümumi sayları 50 min neferden çox olan Colan türkmenleri işğaldan sonra Demeşq ve etraf qesebelerde meskunlaşıb. Yeri gelmişken, Suriyada en çox qarşıdurmaların baş verdiyi Hums şeheri tarixi türkmen şeheri hesab olunur. Humsda ehalinin böyük bir qismini türkmenler teşkil edir.
Maraqlıdır ki, Suriyadakı diger türkmen


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7478 / 904