canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Nadir Şah

(Nadir şah gelib Terek çayının kenarında durur, Krasnodar vilayetine az qalmış. O zaman ingilisler söz vermişdiler ki, ona kömek edecekler.)

Amma Nadir şahın Rusiyaya hücum etmemesinin sebebi Osmanlı serhedlerinden narahatlığı idi. Çünki Osmanlı sultanı I Mahmud hücum etmeyeceyine dair teminat vermirdi. (1738-ci ilin dekabrında Nadir şahla Osmanlılar arasında bağlanmış müqavileden sonra) O, Sultana mektub yazaraq türklerle türkmanlar arasında doğmalıq olduğunu bildirir ve özünü birmenalı olaraq ikincilere, yeni türkmanlara aid edir.

Burda qeyd edek ki, Nadir danışıqları türk dilinde, yeni cağatay - şerqi türk lehcesinde idi. Osmanlı sultanı 1-ci Mahmuda yazdırdığı mektubunda Nadir şah deyirdi: “Ya gel birlikde Rusiyanı tamamile müselmanlaşdıraq, ya da mene teminat ver ki, Şerq serhedlerine hücum etmeyeceksen.” Osmanlı sultanı buna teminat vermir.
Bu hem de o zaman olur ki, Nadir şah psixi sarsıntılar keçirmişdi: oğlu ona sui-qesd etmişdi. Derbendden 48 km. aralıda oğlunu çadırına getirtdirir, günahını sübut edib gözlerini çıxartdırır. Bu sebeb ve diger terefden Osmanlı sultanının ona bele bir cavabı Nadir şahı Rusiyanı almaq fikrinden daşındırır. Oğlunun sui-qesdinden sonra ruhi sarsıntı keçiren Nadirin esebleri daha da korlanır, bir-birinin dalınca daha artıq ölüm fermanları verir.

Tebii ki, Nadir şahın xidmetleri çox böyükdür. Tekce onun herbi nailiyyetlerine göre, müasir İtaliya yazıçıları, 18 esr tarixçileri Nadir şah Efşarı Şerqin Napoleonu adlandırıblar.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7487 / 828