canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Qolodomor 1932-1933-cü illerde Sovet hökumeti tere

1932-ci ilde Ukrayna kolxozları heddinden artıq yüksek taxıl planını yerine yetirmeli idi. Planı yerine yetirmeyen ve dövlete borclu olan kendlilerden bütün diger erzaqları müsadire edirdiler. Müsadire olunan erzaqlar borcun silinmesi kimi yox, cezalandırma mexanizmi kimi qiymetlendirilirdi. Önce cezaverici orqanlara yalnız et, salo ve kartof müsadire etmeye icaze verilirdi, lakin sonra onlara diger mehsulları müsadire etmek selahiyyeti verildi.
1932-ci ilin avqust ayında Stalin dövlet emlakının qorunması üçün yeni repressiv qanun teklif etdi. Bele ki, planı yerine yetirmeyenlere ölüm, yüngülleşdirici hallarda ise 10 il hebs cezası verilirdi. Hebs olunanlar heç bir amnistiya aktı ile vaxtından önce azadlığa buraxıla bilmezdi. Bu qanunun qüvveye minmesinden 1 il sonra 150 min nefer mühakime olunub. Qanun 1947-ci iledek qüvvede idi, lakin 1932-1933-cü illerde pik seviyyede tetbiq olunurdu.
Qolodomor şahidleri bildirirler ki, 1932-1933-cü illerin soyqırımı zamanı sağ qalmaq üçün neinki soxulcanları, hetta öz ve qonşularının ölmüş insanlarının cesedlerini qida kimi qebul edirdiler. Bezi melumatlara göre, kannibalizme göre Qolodomor zamanı 2500 nefer mühakime olunub.
Araşdırmaçılar hele de Qolodomorda ölenlerin sayını mübahiselendirirler. Demoqrafiya institutu Qolodomordan ölenlerin sayının texmini 3,9 milyon nefer olduğu qenaetine gelibler. Mehz bu reqemi elmi cehetden esaslandırılmış hesab edirler. Hemçinin alimler iddia edir ki, Qolodomor zamanı yeni doğulanların sayı keskin azaldığına göre Ukraynada 600 min uşaq eskik doğulub.
2019-cu iledek Avstraliya, Gürcüstan, Ekvador, Estoniya, Kanada, Kolumbiya, Latviya, Litva, Meksika, Paraqvay, Peru, Polşa, ABŞ, Macarıstan, Portuqaliya ve Vatikan ukraynalıların soyqırımını qebul etmişdir. Andorra, Argentina, Braziliya, İspaniya, İtaliya, Slovakiya, Çexiya ve Çili ise Qolodomoru beşeriyyetin mehvedilmesi aktı kimi tanıyırlar.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7502 / 971