canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
“Füzuli arxı” baresinde efsane

Tarixden melumdur ki, Sultan Süleyman Qanuni 1534-cü ilde İraqı ele keçirenden sonra müqeddes ziyaretgahlara diqqet yetirmeye başlayır. Arxın çekilme tarixi barede xalq içinde bele bir efsane dolaşır: Sultan Süleyman Kerbelaya gelib, ziyaret üçün İmam Hüseynin (e) heremine daxil olur. Hamı Sultana tezim etse de, heremin xidmetçilerinden biri ona baş eymir. Sultan bundan hem teeccüblenir, hem de qezeblenir. Xidmetçini yanına çağırıb soruşur:
- Niye öz sultanına tezim etmedin?
O ise qorxmadan cavab verir:
- Men indi esl sultanın hüzurundayam. Eyni zamanda iki sultana itaet edilmez. Buradan çıxsaq, sen menim sultanım olacaqsan. Burada ise senin de, menim de sultanım Hüseyndir!
Sultan Süleyman bu sözü beyenir. Xidmetçiye deyir ki, üreyinde ne arzusu varsa, söylesin. O da Kerbela sakinlerinin suya ehtiyaclı olduğunu dile getirib xahiş edir ki, sultan şehere su çekdirsin. Osmanlı hökmdarı onun xahişine emel edir ve Kerbelaya Ferat çayından arx çekdirir.
Hemin xidmetçi böyük şair Mehemmed Füzuli idi. Camaat mehz şairin sayesinde arxın çekildiyini unutmur ve ona “Füzuli arxı” adını verirler...


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7514 / 938