canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İnanc meseleleri ve hörmet etikası

"İnanclar hessasdır, insanlar müxtelifdir ve gerekli olan en esas mesele ise qarşılıqlı hörmetdir"

İnsanların inanc meseleleri hessasdır. Her kes ferdi düşüncesinde ne qeder inkisaf etse de, ne qeder ferqli olsa da bu ona haqq qazandırmır ki, inanc meselelerinde tehqire ve kiminse hisslerine toxunacaq ifrat tenqide yol versin.

Yaşadığımız memleketde 14 esrdir İslam dini inanclarda mövcuddur. Azerbaycanın sekulyar tarixe qedem qoyması ise heç 2 esr bele deyildir. Çar Rusiyası zamanı Avropa felsefi-materializmi ölkemize bir sıra yazarlarla daxil oldu. Tesir esasen edebi formada oldu. Sonrasında Sovet marksist materializmi ayaq basdı. Burda daha sert ve ani hemleler edildi.
Neticesi ne oldu?
Bir anlıq boşluq yaranan kimi evvelki veziyyet berpa olundu.

Tekce Azerbaycan deyil, bugünün bütün dünyasında inanc insanların ekserinde mövcuddur.
Elmi inqilabın baş tutduğu, deqiq elmlerin beşiyi İngilterede xristian anqlikan kilsesi hakimdir. Krallıqda böyük tesire malikdir.
Qlobal elmin esas modern merkezi ABŞ'da neinki sıravi insanlar, siyasi rehberler ve ideoloqlar bele ifrat xristian evangelistlerdir.
Yehudilerin yegane dövleti ve modern texnoloji dünyanın öncüllerinden İsrailde dini motivler güclüdür.

Bütün cemiyyetler monoton deyildir. Daxilinde sekulyar ateistler, deistler, aqnostikler de var, dindarlar da var. Hetta bu elm ve inanc meseleleri o derece genişlenib ki, modern pantesitlerle yanaşı hetta hurufiler, sufiler bele vardır.

Bunların içerisinde sırf inanclı tebeqeler de geniş terkibdedir. Yeni, tarixi tekamülde çox prosesler olmuşdur, ancaq dinler daima dünyada mövcud olmuşdur. Esasen de siravi insanlar arasında.

Men yanlışları ve doğruları sorğulamıram. Tanıdığım ne qeder insan var ki, dinden sırf meditasiya kimi istifade edir. Bir ateist yoqadan nece rahatlıq tapırsa, dindar da ondan ele.

Yaşadığımız ölke Azerbaycandır. Burda bir ateistin özü inancsız olsa da, valideynleri, yaxınları mütleq özüne müselman deyir. Bu menada cox hessas


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Maraqlı ve Meslehetli
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887