canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ELİYEV Yunis Esger oğlu

(9.10.1958, Goranboy r-nunun Qızılhacılı k. – 5.5.1992) – Azerbaycanın Milli Qehremanı (7.6.1992, ölümünden sonra).


9 oktyabr 1958-ci ilde Goranboy rayonunun Qızılhacılı kendinde anadan olmuşdur. 1973-cü ilde burada orta mektebin sekkizinci sinfini bitirib, tehsilini Delimemmedli şeherindeki 102 saylı texniki-peşe mektebinde davam etdirmişdir. Mexanizator peşesine yiyelenen Yunis 1976-cı ilde herbi xidmete çağırılır. Tacikistanda esgeri borcunu yerine yetirdikden sonra bir neçe il Rusiyada yaşayır. Sonra Vetene qayıdaraq emek fealiyyetini rayon merkezindeki kerpic zavodunda davam etdirir.

Yunis Eliyev ermeni fitnekarlarının töretdikleri vehşiliklere dözmeyerek, 1992-ci ilde Vetenin müdafiesine qalxanların ön cergesine qoşulur. O, Goranboy rayonunda yaradılmış ikinci batalyonun terkibine yazılır. İlk sınaq döyüşü Ağdere bölgesinde olur. Bu döyüş Aşağı Ağcakendin geri alınmasından üç gün sonra baş verir. Yunis ayağından yaralanır. Getdikce şiddetlenen döyüş esgerlerimizi geri çekilmeye mecbur edir. O, bir müddet Bakıda müalice olunduqdan sonra yeniden cebheye yollanır.

4 may 1992-ci il… Goranboy rayonunun Tap Qaraqoyunlu kendini mühafize eden bölük Talış kendinde yerleşen ermenilerin mövqelerini susdurmaq üçün “Yaltaxıl” adlı emeliyyat planı hazırlamışdı. Emeliyyat uğurla başa çatdırıldı. Bölük Talış kendinde möhkemlendirilmiş düşmen mövqelerini ele keçirdi. Bu emeliyyat ermeni silahlı desteleri üçün gözlenilmez olduğundan, onlar döyüşçülerimizin hücumu qarşısında duruş getire bilmeyib, öz mövqelerini terk etmeye mecbur olmuşdular.

Ertesi gün mayın 5-de ermenilerin qefil hücumu neticesinde döyüşçülerimiz evvelki mövqelerine çekilmeli oldular. Hemin gün Yunis Eliyev ermeni güllesine tuş geldi. Yunisin ve onun bir neçe döyüşçü dostunun cesedi 43 günden sonra, Talış kendi azad edilenden sonra tapıldı.

Aileli idi. İki övladı var.

Azerbaycan Respublikası Prezidentinin 7 iyun 1992-ci il tarixli 833 saylı fermanı ile Eliyev Yunis Esger oğluna ölümünden


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli Qəhrəmanlarımız
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 846