canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
YUSİFOV Naiq Nesir oğlu

YUSİFOV Naiq Nesir oğlu (5.1.1970, Tovuz r.-nunun Ağdam k. – 24.3.1992, Tovuz r.-nunun Koxa-Nebi k.) – Azerbaycanın Milli Qehremanı (7.6.1992, ölümünden sonra).


5 yanvar 1970-ci ilde Tovuz rayonunun Ağdam kendinde doğulmuşdur. 1987-ci ilde burada orta mektebi bitirmişdir. Bir müddet sovxozda işlemiş ve 1988-ci ilde Sovet Ordusu sıralarına çağırılmışdır. Esgeri xidmetini Gürcüstan Respublikasının Texakaya şeherinde yerleşen rabite batalyonunda başa vurmuş ve 1990-cı ilin mayında Vetene dönmüşdür. Hemin vaxtlarda respublikada gergin veziyyet yaranmışdı. Azerbaycanın Ermenistanla serhed bölgeleri, demek olar ki, nezaretsiz qalmışdı. Hele Milli Ordu yaradılmadığına göre erazilere yalnız yerli özünümüdafıe desteleri nezaret edirdiler. Naiq de kendde yaradılmış özünümüdafie destesine yazılır. Onun ilk döyüşü “Çenlibel” deyilen yerde olur. Bir deste ermeni yaraqlıları Ağdam kendine teref irelileyirdi. Bu vaxt döyüş dostları onun kömeyine çatır. Güclü müqavimete rast gelen ermeniler peren-peren düşerek geri çekilmeye mecbur olurlar. O, bu döyüşden daha da ruhlanır.

24 mart 1992-ci il… Ermeni quldurları Tovuz rayonunun Koxa-Nebi kendine hücuma keçirler. Naiq özünü döyüş yerine çatdıranda kend od içinde yanırdı. O, celd qumbaraatanı düşmenin PDM-na tuşlayır. Bir an içinde maşını alov bürüyür. Naiq döyüş yoldaşlarını mühasireden xilas etmek üçün ireliye cumur. Lakin amansız ölüm onu haqlayır. Qumbara qelpesi onu yere yıxır. Ayağa qalxmağa cehd gösterir, bacarmır. Ona yaxınlaşan quldurlara avtomatdan ateş açır. Son güllesi qalıncaya qeder vuruşur. Düşmenin eline keçmemek üçün elindeki qumbaranı sinesine sıxır. Özü ile beraber ona yaxın ermeni quldurunu da mehv edir.

Subay idi.

Azerbaycan Respublikası Prezidentinin 7 iyun 1992-ci il tarixli 833 saylı fermanı ile Yusifov Naiq Nesir oğluna ölümünden sonra “Azerbaycanın Milli Qehremanı” adı verilmişdir.

Tovuz rayonunun Ağdam kendinde defn edilmişdir.

Vaxtile tehsil aldığı orta mekteb Qehremanın adını daşıyır.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli Qəhrəmanlarımız
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 813