canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
SAYADOV Mehman Qezenfer oğlu

SAYADOV Mehman Qezenfer oğlu (21.11.1972, Qerbi Azerbaycanın Vardenis r.-nunun Güneşli k. – 9.5.1992, Şuşa r.-nunun Nebiler k.) – Azerbaycanın Milli Qehremanı (7.6.1992, ölümünden sonra).


21 noyabr 1972-ci ilde Qerbi Azerbaycanın Vardenis rayonunun Güneşli kendinde anadan olmuşdur. Burada orta mektebin yeddinci sinfini bitirir. Sonra qismetine qaçqınlıq heyatını yaşamaq düşür. M. Sayadov 1988-ci ilde ailelikle Samux rayonunun Serkar kendine penah getirir. Ele sekkizinci sinfi de bu kendde bitirir. Qaçqınlıq heyatı ona tehsilini davam etdirmeye imkan vermir. Mehman bir müddet teserrüfat işlerinde çalışır. Ölkede xalq herekatı başlayanda onun öncüllerinden biri olur. M.Sayadov 18 yaşının tamamında Sovet Ordusu sıralarına çağırılır. Sverdlovsk vilayetinde 6 ay xidmet etdikden sonra, Vetenin çağrışına ses vererek Azerbaycana dönür. O, 5 noyabr 1991-ci ilde “Azerbaycan Qarabağı” könüllü müdafıe batalyonunun terkibine üzv yazılır ve cebheye yola düşür. Mehman Sayadov Şuşa rayonunun bir sıra kendlerinin müdfiesinde esl qehremanlıq nümunesi gösterir. Kosalarda, sonra ise Nebiler kendinde döyüşen Mehman yoldaşlarının kömeyi ile düşmenin 70-e yaxın canlı qüvvesini ve bir neçe herbi texnikasını mehv edir.

Bundan hiddetlenen ermeni yaraqlıları xeyli canlı qüvve toplayaraq yeniden Nebiler kendine hücuma keçirler. Batalyon böyük bir qüvve ile döyüşe girmeli olur. Bir neçe istiqametden hücum dairesini genişlendiren ermeni faşistleri bizimkileri mühasireye salırlar. Cesur döyüşçüler özlerini itirmir, mühasire halqasını birce anda itki vermeden yarmağa müveffeq olurlar.

M.Sayadov 9 may 1992-ci ilde Şuşa rayonu Nebiler kendinin müdafiesi zamanı öz ölümü ile ölmezliye qovuşdu. Mehmanın cesedi etrafında onlarla düşmen meyiti sepelenmişdi. Bu, onun esl qehremanlığından xeber verirdi.

Subay idi.

Azerbaycan Respublikası Prezidentinin 7 iyun 1992-ci il tarixli 833 saylı fermanı ile Sayadov Mehman Qezenfer oğluna ölümünden sonra “Azerbaycanın Milli Qehremanı” adı


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli Qəhrəmanlarımız
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 881