canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Xosrov Paşa bey Sultanov (1879-1947)

Xosrov Paşa bey Sultanov (1879-1947)

Azerbaycan Xalq Cümhuriyyetinin görkemli dövlet ve siyasi xadimi. Azerbaycan milli azadlıq herekatının feal iştirakçısı.

Xosrov Paşa bey Sultanov 1879-cu il, may ayının 10-da Zengezur mahalının Kürdhacı kendinde anadan olub. Gence gimnaziyasında oxumuş, Novorossiysk Universitetinin tibb fakültesini bitirmişdir (1903). Zengezur ve Qarabağda topladığı zengin bitkilerden hazırladığı dermanlarla kendlere gederek, xesteleri temennasız müalice etmişdir. Veten tarixini, edebiyyatını ve medeniyyetini seven ziyalılardan olan Xosrov bey Şuşadakı evlerinden birini Şerq kitabxanası adlandırmış, quberniya işçilerine Şerq xalqlarının tarix ve medeniyyetinden mühazireler oxumuşdur.

Xosrov bey Sultanov 1917-ci ilde "Müsavat" partiyasına daxil olmuş, Rusiya Müessisler Meclisine deputat seçilmişdir. Zaqafqaziya seyminin üzvü idi. 1918-ci ilde "İttihad" partiyasına keçmişdir. 1918-ci il mayın 28-de İstiqlal beyannamesini imzalayan 26 neferden biri de Xosrov bey Sultanov olmuşdur. Tiflisde Azerbaycan Milli Şurası terefinden tesdiq olunan 1-ci hökumet kabinesinde herbi nazir teyin edilmiş, Azerbaycan Milli Şurasının ve Hökumetinin yaranmasını, onların meqsed ve vezifelerini izah etmek, regionda qayda-qanun ve emin-amanlıq yaratmaq meqsedile Nesib bey Yusifbeyli ve Şefı bey Rüstembeyli ile birlikde ilk nümayende heyetinin terkibinde Genceye gönderilmişdir. Xosrov bey 1918-ci il iyunun 17-de Gencede teşkil olunan 2-ci hökumet kabinesinde ekinçilik naziri idi.

Xosrov bey 1918-20-ci illerde Qarabağın ve Zengezurun daşnak-ermeni quldur destelerinden temizlenmesinde qardaşı Sultan beyle birlikde müstesna xidmet göstermişdir. Azerbaycan Xalq Cümhuriyyeti Hökumeti Ermenistanın daşnak hökumetinin 1918-ci ilin yayından başlayaraq Zengezur bölgesinde azerbaycanlılara qarşı dövlet seviyyesinde heyata keçirdiyi soyqırımı siyasetinin, Andronikin, Njdenin, Dronun quldur destelerinin Cavanşir, Cebrayıl, Şuşa qezalarında töretdiyi kütlevi


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi şəxsiyyətlər
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 821